Cameratoezicht in centrum Maarheeze niet verlengd

Archieffoto WdG - Centrum Maarheeze

Maarheeze – Het cameratoezicht in het centrum van Maarheeze wordt niet verlengd. Dit heeft de burgemeester besloten in overleg met de politie en officier van justitie. Zij hebben beoordeeld of de camera’s de afgelopen drie maanden hebben geholpen in het handhaven van de openbare orde in het centrum.

Het blijkt dat de politie de camerabeelden hiervoor niet nodig heeft gehad. En voor het pakken van winkeldieven heeft de politie genoeg aan de beelden van de beveiligingscamera’s van winkels. Daarom heeft de burgemeester niet genoeg redenen om het cameratoezicht te kunnen verlengen. Op 29 november 2023 worden de drie cameramasten daarom weggehaald.

Strenge voorwaarden voor camera’s

De burgemeester mag niet zomaar cameratoezicht invoeren en verlengen. Hiervoor gelden strenge voorwaarden, vanwege de privacy van mensen. De politie mag de camerabeelden ook alleen gebruiken bij verstoring van de openbare orde. Denk aan geweld, vernieling, mishandeling of overtredingen van andere gemeentelijke of landelijke wetten en regels. De burgemeester moet kunnen bewijzen dat de camera’s nog noodzakelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde. Kan hij dat niet, dan moet hij het cameratoezicht stoppen.

Op zoek naar nieuwe plek voor de bankjes

De gemeente is van plan om de drie verwijderde bankjes uit het centrum op een andere plek terug te plaatsen. Een aantal winkeliers uit Maarheeze gaf tijdens een gesprek met de gemeente aan dat mensen nu op de muurtjes gaan zitten, maar dat ze hier veel minder lang blijven dan op de bankjes. Dit zorgt voor meer rust in het winkelgebied. Waar de bankjes terugkomen is nog niet bekend. Er wordt gezocht naar een geschikte plek voor de bankjes.