Jubileumconcert Fanfare Ellona in Ell

Foto via Fanfare Ellona

Ell – Fanfare Ellona kent een lange en rijke geschiedenis met vele hoogtepunten, waarin de liefde voor het samen maken van muziek altijd centraal staat. Wat 100 jaar geleden begon met een idee van een brouwerszoon is uitgegroeid tot een begrip in Ell en omstreken. Op 25 november sluit Fanfare Ellona het jubileumjaar af met een heel bijzonder concert.

Jubileumjaar

Het afgelopen jaar is het 100-jarig jubileum van de fanfare al op verschillende manieren gevierd. Zo begonnen de leden van de fanfare met een reisje naar Toverland, brouwden ze hun eigen CentenniEll bier, zetten ze het dorp op zijn kop met ‘Something Ells in concert’ en gingen ze op concertreis naar Sneek.

Ancient Tales

Om deze geschiedenis muzikaal te eren heeft Fanfare Ellona een muziekstuk laten componeren. De in de blaaswereld zeer bekende Belgische componist Kevin Houben heeft voor deze gelegenheid ‘Ancient Tales’ geschreven. Een prachtig nieuw muziekstuk gebaseerd op eeuwenoude verhalen uit Ell. Een cadeau aan de vereniging, maar ook aan het dorp om de rijke geschiedenis van de fanfare op een muzikale manier met een groot publiek te delen. Tijdens het jubileumconcert gaat de compositie in première en is het stuk voor de eerste keer live te horen.

Naast de première van Ancient Tales staat er een mooi muzikaal programma op de planning. Wat de avond extra speciaal maakt is dat voor deze gelegenheid twee oud-dirigenten, Paul Koolen en Jos Stoffels, aansluiten om nog één keer Ellona te dirigeren.

Jeugdorkest ElTuRo

De avond wordt muzikaal geopend door jeugdorkest ElTuRo. ElTuRo is een jeugdorkest dat is samengesteld uit jeugdige muzikanten van de dorpen Ell, Tungelroy en Stramproy. Dit jaar vieren zij hun 15-jarig bestaansfeest. Onder leiding van Sven Heijman zullen ze op 25 november bij hun optreden in Ell een voorproefje geven van hun eigen jubileumconcert dat op 16 december plaatsvindt in Stramproy.

Gastmuzikanten

Naast Fanfare Ellona en jeugdorkest ElTuRo zijn er ook nog enkele muzikanten te gast tijdens het jubileumconcert in Ell, waaronder de leden van Koninklijke Fanfare ‘De Vriendenkring’.

Koninklijke Fanfare ‘De Vriendenkring’ nam in de 140 jaar sinds haar ontstaan in 1882 al meer dan 30 keer deel aan een wedstrijd. Recente uitschieters waren de 89% in de 2de afdeling van het ONFK in Drachten in 2019 en de wereldtitel in de 3de divisie van het WMC in 2022, met meer dan 93% van de punten.

De fanfare wil een hedendaags ensemble zijn waarin muzikanten de kans krijgen om hun talenten op een zo hoog mogelijk niveau te ontwikkelen. Tegelijkertijd staat ‘De Vriendenkring’ met twee voeten in de Kessenichse gemeenschap en neemt ze deel aan allerlei folkloristische en religieuze evenementen. In januari 2024 zullen honderden dorpsgenoten komen luisteren wanneer de fanfare 3 dagen na elkaar het muzikale verhaal ‘Hosanna’ brengt, een eerbetoon aan de 125-jarige St.-Martinuskerk en haar weldoener, Baron Michiels van Kessenich. Het door Simon Van Hoecke speciaal voor ‘De Vriendenkring’ gecomponeerde muziekstuk ‘Hosanna’ gaat dan in première.

De jonge dirigent Toon Rutten, momenteel bastuba-speler in de Koninklijke Militaire Kapel van de Gidsen, zette zijn eerste stapjes als muzikant bij ‘De Vriendenkring’. Na er meer dan 15 jaar gespeeld te hebben, nam hij het dirigeerstokje over als 15de dirigent van de fanfare.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 25 november 2023
  • Locatie: BMV Ellenhof, Scheijmansplein 18 in Ell
  • Aanvang: 19.00 uur
  • Entree: gratis