Leerlingen Philips van Horne leren de gevaren van het internet

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Jong en oud kan er slachtoffer van worden. Leerlingen van de Philips van Horne in Weert kregen afgelopen woensdag les over digitale criminaliteit. In groepjes speelden zij Cyber24; een soort escaperoom waarbij de jongens en meiden konden ervaren hoe het is om zowel dader als slachtoffer van cybercriminaliteit te zijn.

Cybercrime in beleidsplan gemeente

Cyber24 is een samenwerking tussen de gemeente Weert en Bureau HALT. Namens de gemeente was Roel van der Heijde aanwezig. Bureau HALT werd vertegenwoordigd door Vicky Coolen. Roel: “Als gemeente hebben we cybercrime opgenomen in ons beleidsplan. Dat houdt in dat we ons ook in de periode 2023 tot 2026 weer gaan inzetten om de bewustwording, als het gaat om de gevaren van het internet, bij onder andere kinderen te vergroten. Voor het basisonderwijs hebben we het project ‘HackShield’ en voor het voortgezet onderwijs hebben we Cyber24“.

Ook de ouderen worden bij het bewust maken van de gevaren van het internet niet vergeten. “We hebben wat ideeën om via de wijkraden deze groep te gaan bereiken”, aldus Roel van der Heijde.

En de winnaars waren …

“Cyber24 is een spel; het leert kinderen spelenderwijs kennis te maken met de online-gevaren …’, zo vertelt Roel van der Heijde. Hij houdt zich bij de gemeente Weert bezig met onder andere integrale veiligheid.”… Dat varieert van thema’s als ID-fraude, hacken, sextortion (iemand chanteren met naaktbeeld, red.); dat soort onderwerpen komen aan bod”. Onder andere werd tijdens het spel gewezen op de gevaren bij het delen van inloggegevens. Vaak staan jongeren er niet bij stil dat dit kan leiden tot identiteit-fraude.

Het meidenteam ‘2’, bestaande uit Doutzen, Suus, Veerle, Fleur, Mirthe, Yfke en captain Meri, bleek na twee spelen uit de Cyber24-koffer te hebben gespeeld de beste. Onder het toeziend oog van teamleider leerjaar 1, 2 en havo 3, Anouk van den Boom, werden deze dames uitgeroepen tot de winnaars.

In deze video zie je hoe de leerlingen Cyber24 speelden en vertelt Roel van der Heijde onder andere welk alternatief voor een wachtwoord veiliger is en bovendien gemakkelijk te onthouden is: https://youtu.be/eJOSSvATHFI.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie