Natuurbegraafplaats en crematorium in Nederweert opent in 2025

Rust en ruimte voor een uniek afscheid 

Nederweert – Waardig afscheid nemen midden in de natuur: vanaf 2025 wordt het mogelijk bij Hoeve De Zwingel, de nieuwe natuurbegraafplaats met crematorium aan de oostrand van het Weerterbos in Nederweert. Nabestaanden vinden hier de rust en ruimte om op hun eigen manier te rouwen, gedenken en het leven van hun overleden dierbare te vieren.  

Met Hoeve de Zwingel beschikt deze Midden-Limburgse en Brabantse regio straks over een voorziening die er op dit moment nog niet is. Een groene, uitgestrekte locatie die ruimte biedt aan de uitvaartwensen van vandaag en morgen. Een natuurbegrafenis of crematie, groots of juist intiem, met of zonder koffietafel; het is allemaal mogelijk. “Omdat ieder mens uniek is, vraagt elke uitvaart om een andere invulling. De persoonlijke wensen staan centraal. Daarbij moet alles kloppen. Afscheid nemen doe je immers maar één keer”, zegt Rolf Verheijen, die verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse bedrijfsvoering. 

Uitvaartwensen veranderen. Hoeve De Zwingel breekt met het traditionele beeld dat veel mensen nog hebben van een uitvaartplechtigheid. “Een begrafenis of crematie hoort geen kille en steriele aangelegenheid te zijn. Het vieren van iemands leven vraagt om een warme, sfeervolle omgeving met veel persoonlijke aandacht. Een plek, tussen bossen en velden, waar je je thuis voelt en troost kunt putten uit de wetenschap dat je dierbare zich geen mooier afscheid had kunnen wensen”, zo licht Rolf toe.

Zwingel

De voorbereidingen voor dit bijzondere initiatief zijn gestart. Een landbouwperceel van twaalf hectare aan de Molswingelsdwarsdijk wordt het komende jaar omgevormd tot natuurgebied en ingericht als duurzaam afscheidscentrum. Begin 2025, mogelijk zelfs iets eerder, gaan de deuren open van Hoeve De Zwingel. Vernoemd naar een ‘swingel’ of ‘zwingel’: een lange, aarden wal (weerheg) die inwoners van deze streek in de Middeleeuwen beschermde tegen invallen van buiten. 

De uitgestrekte natuurbegraafplaats, omgeven door strooivelden en velden met gedenkbomen en gedenkschijven, voorziet in een duidelijk behoefte, zo bleek de voorbije maanden al. Meerdere graven zijn gereserveerd en er hebben ook al een paar begravingen plaatsgevonden. 

In de Limburgse hoeve, waarin het crematorium is gevestigd, komt de stilte van de natuur samen met de gemoedelijkheid van het platteland. Afhankelijk van het aantal gasten en de persoonlijke wensen zijn er verschillende ruimten om afscheid te nemen, waaronder een familiekamer (tot 25 personen), een iets grotere ruimte voor 75-80 gasten en een ruime aula met uitzicht op de natuur. Deze aula heeft 300 vaste zitplaatsen en kan tot 500 worden uitgebreid.  Bij goed weer kan de plechtigheid buiten plaatsvinden, sfeervol tussen de bomen. De openluchtaula biedt plaats aan ruim 500 gasten. 

Hoeve De Zwingel is zo ontworpen dat gezelschappen elkaar voor en na de plechtigheid niet kruisen. Doordat er twee koffietafels tegelijkertijd kunnen plaatsvinden, kan iedereen in alle rust afscheid nemen. 

Verder wordt het gebouw uitgerust met zes kamers waar nabestaanden met een ‘eigen sleutel’ terechtkunnen om afscheid te nemen. Bijvoorbeeld na de avondwake of op een ander moment dat die behoefte er is. 

Ruimte voor verdriet

Verder komt er op het terrein een aparte gelegenheid waar mensen samen een kop koffie kunnen drinken na een bezoek aan de natuurbegraafplaats. Ook de receptie wordt hier straks ondergebracht. De bovenverdieping is toegankelijk voor cursussen en presentaties over bijvoorbeeld stervensbegeleiding en rouwverwerking. Het wordt een plek waar je troost vindt en in alle rust je verdriet kunt delen. Buiten is er ruimte voor een wandeling over het bosrijke terrein dat dagelijks tot zonsondergang vrij toegankelijk is. Ruimte om in stilte te gedenken, je verdriet toe te laten of juist even de zinnen te verzetten. “Rouwen kent geen tijdslimiet. Iedereen neemt afscheid in z’n eigen tempo”, zo besluit Rolf.