Samenwerking Ciro en SJG Weert uitgebreid met hartfalenrevalidatie

Plaats een reactie
Foto via Ciro Horn

Het ziekenhuis SJG in Weert en kennis- en behandelcentrum Ciro uit Horn werken al jaren succesvol samen op het gebied van longrevalidatie. Sinds kort is de samenwerking uitgebreid naar patiënten met hartfalen. Op deze manier kunnen nog meer patiëntgroepen rekenen op een gespecialiseerde behandeling dicht bij huis. En geven SJG en Ciro op praktische wijze invulling aan wat in het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken.

Ciro is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met complex chronisch longfalen, hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Gedurende een langere periode krijgen patiënten een multidisciplinaire maatwerk behandeling aangeboden. Dit kan klinisch gebeuren waarbij patiënten bij Ciro in Horn worden opgenomen, of poliklinisch waarbij patiënten een aantal keren per week naar Horn gaan of naar hun eigen ziekenhuis in de buurt. SJG en Ciro werkten zo al lang samen voor mensen met longfalen en nu dus ook voor mensen met hartfalen.

Hoe gaat het in z’n werk

Mensen met complex chronische longziekten als COPD of ernstig astma of mensen met hartfalen worden door hun longarts of cardioloog van – in dit geval – SJG naar Ciro verwezen. Daar worden ze opgenomen voor een zogenaamd beginassessment.

Gedurende 2,5 dag wordt in Ciro met gesprekken, testen en vragenlijsten iemands gezondheid en welbevinden in kaart gebracht. Het bloed wordt onderzocht; conditie, kracht, functioneren van hart/longen, en uithoudingsvermogen worden gemeten; er wordt gekeken naar gewicht en voedingspatronen en naar wat iemand wil en kan. Patiënten worden tijdens het assessment gezien door de fysiotherapeut, ergotherapeut, longarts of cardioloog, diëtist, verpleegkundige en psycholoog. Aan het eind van het beginassessment ligt er een uitgebreid beeld van de patiënt en wordt bepaald of en welke gespecialiseerde multidisciplinaire behandeling zinvol is.

Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld waarbij de persoonlijke doelen van de patiënt het uitgangspunt vormen. Patiënten uit Weert en omgeving die geschikt bevonden zijn voor een poliklinische behandeling gaan daarvoor naar SJG in Weert.

De behandeling

De behandeling bestaat uit 40 bijeenkomsten die gemiddeld 2,5 tot 3,5 uur duren. Tijdens deze bijeenkomsten volgen patiënten in SJG een revalidatietraining die op hem of haar is aangepast, op basis van de bevindingen uit het beginassessment. Een fysiotherapeut zorgt voor de juiste begeleiding en voldoende rustmomenten. Patiënten worden daarnaast begeleid door de longverpleegkundige en longarts of door de hartfalenverpleegkundige en cardioloog. Alle patiënten krijgen een stuk educatie aangeboden. Deze is  gericht op informatie over en acceptatie van de ziekte en op hoe je er in het dagelijks leven het beste mee om kunt gaan. Zo leren patiënten doseren, luisteren naar hun lijf en leren ze hoe ze met minder inspanning dezelfde dingen kunnen doen. Aan het einde van de behandelperiode gaan patiënten weer voor 1,5 dag naar Ciro voor het eindassessment. Dan krijgen zij opnieuw gesprekken, onderzoeken en vragenlijsten om het effect van de behandeling te kunnen meten.

Samen optrekken

Patiënten met longfalen en/of hartfalen zitten in dezelfde groep. Dat werkt in de praktijk prima, zo licht Sarah Houben-Wilke, kenniscoördinator bij Ciro, toe. “Beide patiëntgroepen lopen deels tegen dezelfde problemen aan. Bovendien is er in beide gevallen veelal sprake van comorbiditeiten: vaak is het een combinatie van aandoeningen die maakt dat mensen helemaal vastlopen. Daarbij bieden we maatwerk; het programma wordt afgestemd op de individuele patiënt. En het mooie is dat wij met en van elkaar blijven leren omdat je als verschillende specialisten van verschillende instellingen intensief met elkaar samenwerkt. Je doet er samen alles aan om ervoor te zorgen dat de patiënt zich beter voelt, regie terugkrijgt en een betere kwaliteit van leven ervaart. Daar is de hele behandeling en onze kennisontwikkeling op ingericht.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie