Film over de teuten in Stramproy

Plaats een reactie
Foto via makers 'Gelukzoekers uit onze grensstreek'

Stramproy – Op dinsdag 9 april wordt in De Zaal in Stramproy de film ‘Gelukzoekers uit onze grensstreek’ over de zogenaamde teuten vertoond. Teuten waren ondernemende, avontuurlijk ingestelde mannen die in het verleden vanuit de Kempen met hun handel op de rug naar het buitenland trokken. Zij handelden onder andere in koper, tin, lakenstoffen en zelfs menselijk haar.

In deze film wordt 400 jaar teutenhandel uitgebreid belicht. Mooi geacteerde scenes worden afgewisseld met korte interviews met lokale deskundigen uit onder andere de regio’s Lommel en Bergeijk. De makers van deze interessante film zijn deze avond aanwezig.

Op zoek naar welvaart

Vooral vanuit de omgeving van Luyksgestel, Lommel en Bocholt trokken teuten naar de landen langs de Rijn en zelfs Denemarken. In geschriften is echter terug te vinden dat ook in de regio Weert en dorpen oostelijk daarvan teutenfamilies voorkwamen. Het was niet uit luxe, maar uit nood dat zij op pad gingen. Over de eens zo levendige en welvarende Kempen lag enkele eeuwen geleden een grauwsluier van armoe en onderdrukking. Om daaraan te ontsnappen gingen de teuten vroeg in het voorjaar op weg naar het verre buitenland. Laat in de herfst kwamen zij weer thuis, meestal met een goed gevulde beurs.

Compagnieën

De naam teuten is verwant aan de Duitse dialectwoorden Tödden of Tiötten, waarmee kooplieden uit Westfalen werden aangeduid. Aanvankelijk gingen de teuten alleen of in kleine groepjes op pad. Later ontstonden de compagnieën: goed georganiseerde en strak gereguleerde gezelschappen die de teuten, ook als ze ver van huis waren, veiligheid en ondersteuning boden. Opmerkelijk was verder dat ze gezamenlijk deelden in de winst. 

Om volwaardig lid te worden, moesten de teuten een langdurige en grondige training doormaken. Zij dienden zich aan strenge gedragsregels te houden. Ze mochten bijvoorbeeld geen betrekkingen met buitenlandse meisjes onderhouden. Ook hun boekhouding was tot in detail geregeld. Het lidmaatschap van de compagnie gaf de teuten de status die recht deed aan hun moed en ondernemingslust.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 9 april 2024
  • Locatie: De Zaal, Mariastraat 1 in Stramproy
  • Aanvang: 19.30 uur
  • Entree: € 7,-
  • Organisatie: Heemkunde Stramproy

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie