Opleiding tot vrijwillige molengids

Algemeen Leudal Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Foto via: Huis voor de Kunsten Limburg

Met hun draaiende wieken, waterraderen die worden aangedreven door stromend water en de geur van versgemalen graan, vormen de prachtige molens in het Limburgse landschap een uniek tafereel.

Voor iedereen die blij wordt van deze historische bouwwerken, is er nu de kans om zijn enthousiasme voor de Limburgse molen te delen. De Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars (afdeling Limburg) bieden namelijk vanaf woensdag 10 april een boeiende opleiding aan tot vrijwillige molengids.

Deelnemers leren hoe ze samen met de molenaar hand-en spandiensten kunnen verrichten en het ze interessante rondleidingen kunnen geven aan bezoekers van jong tot oud.

De opleiding

Iedere wind- en watermolen heeft baat bij vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien, activiteiten rondom de molen organiseren en de kennis over dit bijzonder stukje erfgoed levendig houden. Om deze reden bieden de Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars (afdeling Limburg) speciale opleidingen aan voor enthousiastelingen die molengids willen worden. Tijdens deze opleiding komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de wereld van de molens, veiligheid, educatie en de verschillende soorten molens, waaronder wind-, water- en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar je als vrijwilliger wil gaan werken.

Lesprogramma

Het lesprogramma bestaat uit negen lessen waarin zowel theoretische als praktische onderwerpen aan bod komen. De eerste cursusavond vindt plaats op woensdag 10 april 2024 in het Molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. Alle cursusavonden vinden plaats van 19.30 tot 21.30 uur. De praktijklessen op zaterdagen vinden plaats van 9.00 tot 12.00 uur. De afsluitende toets vindt plaats op zaterdag 29 juni 2024. Het volledige lesprogramma is te vinden op www.hklimburg.nl/opleidingtotmolengids.

Niet malen maar meedoen

De kosten voor deelname aan de cursus bedragen € 34,50. Dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Molenaars (afdeling Limburg) én WA- en ongevallenverzekering. Je ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. Inschrijven voor de opleiding kan tot en met 1 april 2024 via [email protected]. Het aantal deelnemers per cursus is 4 tot 8 personen.

Praktische informatie

  • Datum: start op woensdag 10 april
  • Locatie: het Molenhuisje bij de Auroramolen, Rijksweg 26a, 6095 NC, Baexem
  • Tijd: cursusavonden vinden plaats van 19:30 tot 21:30 uur
  • Kosten: € 34,50

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie