Open Van Horne wandeling over Graaf Philips van Horne en Weert

Algemeen Kunst en Cultuur Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

De maandelijkse open wandeling van de stadsgidsen op zondag 14 april staat geheel in het teken van ‘Weert, de Van Hornestad van Limburg’. Aanvang is om 13.30 uur en het startpunt is Grand Café De Weerter Bazaar gelegen aan de Markt 17. Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: [email protected]

De wandeling

Voorafgaand aan de wandeling wordt een klankbeeld vertoond als filmische introductie op de Van Horne Wandeling. Het klankbeeld toont met kaarten en foto’s het verhaal over het ontstaan van Weert, de vestiging van de adellijke familie Van Horne in Weert en het leven van de doorsnee Weertenaar rond 1565.

Een van de hoogtepunten tijdens de wandeling is de monumentale St. Martinuskerk, maar ook het centrum van de stad kent een rijk verleden waarachter mooie verhalen schuilen.

Onder leiding van stadsgids Ed Bijmans wordt er gewandeld langs locaties die een relatie hebben met de Van Hornes en in het bijzonder met Philips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert. De gids vertelt ook over recente archeologische vondsten en natuurlijk over de Van Horne dynastie. Centraal staat de vraag: ‘Waar ligt onze Philips van Horne begraven?’

Naast het verleden komt ook het heden volop aan bod.

Weert: Van Hornestad

In het introfilmpje wordt duidelijk gemaakt dat dit terecht is. Vanaf het einde van de dertiende eeuw tot 1568 hebben de graven Van Horne hun stempel gedrukt op de geschiedenis en de vormgeving van Weert. Door de aanleg van stadswallen, poorten en grachten, en vooral door de bouw van kasteel Nijenborgh, wordt Weert een vestingstad. Dat heeft grote gevolgen gehad voor stad en platteland, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na het filmpje gaan de wandelaars op zoek naar sporen uit die tijd. Vanaf het marktplein voert de route langs het Muntgebouw, de Tiendschuur, en natuurlijk het voormalige imposante kasteel ‘Nijenborgh’ en het nieuwe kasteelpark. Na een bezoek aan de tuin van het Birgittinessenklooster in de Maasstraat wordt als spectaculair slot de monumentale Sint Martinuskerk bezocht.

Daar wordt de ultieme vraag behandeld: ligt hier wel of niet Philips van Horne begraven?

Praktische informatie

  • Datum: zondag 14 april
  • Locatie: Grand Café ‘De Weerter Bazaar’, Markt 17 Weert
  • Tijd: 13:30, wandeling duurt ongeveer twee uur
  • Aanmelden: [email protected] 
  • Kosten: € 6,00 p.p., inclusief koffie/thee en filmpje (kinderen tot 12 jaar gratis)

De groep kan maximaal uit 20 wandelaars bestaan. Tijdens de wandeling wordt er gebruik gemaakt van headsets. De organisatie verzoekt je bij het aanmelden je voorkeur naar koffie of thee aan te geven. Voor meer informatie bekijk de website: https://www.stadsgidsenweert.nl. Of de Facebookpagina: https://www.facebook.com/stadsgidsenweert

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie