Bibliocenter op zoek naar platkallende vertalers

Dialect Reageer 3 min. leestijd

Op dinsdag 14 mei organiseert Bibliocenter Weert een informatieavond over de nieuwe cursus ‘Leef Limburgs’. Bibliocenter is op zoek naar mensen die bekend zijn met het Weerts, Nederweerts of Ospels dialect en die ook enthousiast zijn om een hoofdstuk uit de lesmethode ‘Leef Limburgs’ te vertalen tijdens de lessen die de cursus zal aanbieden.

Leef Limburgs

‘Leef Limburgs’ is een cursus speciaal ontworpen voor mensen die nog geen Limburgs spreken. De focus ligt op spreek- en luistervaardigheden, met daarnaast aandacht voor culturele achtergronden, bekende liedjes, uitspraken en een vleugje geschiedenis van de taal. In Heerlen, Venlo, Roermond en Echt wordt de cursus al met veel enthousiasme gegeven. 

Vanaf september 2025 gaat de cursus ‘Leef Limburgs’ in Weert van start. Om dit mogelijk te maken, moeten de vertalingen naar het Weerts voor die tijd gereed zijn. Daarom zoekt Bibliocenter vertalers, maar ook mensen die interesse hebben om vanaf 2025 Limburgs les te geven, zijn van harte welkom. 

Wat ga je doen?

Samen met een groepje vrijwilligers vertaal en verrijk je het cursusboek en het bijbehorende audio- en videomateriaal met lokale voorbeelden. De periode van juni 2024 tot en met april 2025 is hiervoor uitgetrokken. Uit ervaring in andere regio’s is gebleken dat er per hoofdstuk ongeveer 15 tot 20 uur werk nodig is. Je kunt zelfstandig aan de slag gaan, maar samenwerking is ook mogelijk. Bij het vertalen volg je de opzet, thematiek en didactische keuzes van de lesmethode, maar geef je ook een specifiek Weertse invulling aan de woorden, grammatica, historisch taalkundige en culturele achtergronden. Enige taalvaardigheid en kennis van de omgeving zijn gewenst. Er is begeleiding vanuit het Hoes veur ’t Limburgs en voor elke vrijwilliger is er een kleine vergoeding beschikbaar. 

Zin om te helpen?

Deze avond is de startbijeenkomst bij Bibliocenter Weert. Hier krijg je meer informatie, kun je vragen stellen en je aanmelden als vertaler en/of cursusleider. Laat even weten of je dinsdag 14 mei om 19:30 uur aanwezig bent door je aan te melden via de website www.bibliocenter.nl/activiteiten

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie