Cranendonck gaat in hoger beroep in rechtszaak over vergunning COA

Algemeen 2 reacties 2 min. leestijd
Archieffoto WdG - azc Budel

Cranendonck – Het COA wil gebruik blijven maken van het Nassau-Dietzterrein in Budel als asielzoekerscentrum (azc). In juli 2023 heeft het COA daarom bij de gemeente nieuwe omgevingsvergunningen aangevraagd. Omdat de gemeente nog geen beslissing heeft genomen over de vergunningsaanvragen, is het COA een rechtszaak gestart. Op 15 mei 2024 heeft de rechter een uitspraak gedaan. De gemeente gaat in hoger beroep. 

Uitspraak rechter

De rechter heeft op 15 mei 2024 geoordeeld dat de gemeente te laat is met beslissen over vergunningsaanvraag. De gemeente Cranendonck is het ermee eens dat ze niet binnen de wettelijke periode een besluit heeft genomen over de vergunningsaanvraag van het COA.

Gemeente in hoger beroep

De rechter heeft ook geoordeeld dat de gemeente Cranendonck de standaard, kortere procedure moet volgen voor de vergunningsaanvraag. Dit houdt in dat het college van B&W moet beslissen over de vergunningsaanvragen.

De gemeente Cranendonck vindt echter dat ze voor de omgevingsvergunning voor het COA de uitgebreide procedure moet volgen. Dit betekent dat de vergunningsaanvraag wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente Cranendonck gaat daarom in hoger beroep en heeft de Raad van State als hoogste rechter op dit gebied gevraagd om hierover op zeer korte termijn te oordelen (spoedvoorziening). 

De rechter wil dat het college van B&W binnen 3 weken een besluit neemt over de vergunning, zodat hierover duidelijkheid is vóór het aflopen van de huidige vergunning van het COA. Op 30 juni 2024 loopt de omgevingsvergunning van het COA af voor het gebruik van het Nassau-Dietzterrein en de gebouwen als azc. Daarom is het zo belangrijk dat de Raad van State snel duidelijk geeft over welke procedure de gemeente moet volgen.

Bekijk de uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBOBR:2024:2117

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties