Gilde Wijkwerk Weert officieel geopend

Algemeen Reageer 3 min. leestijd

Sinds het begin van studiejaar 2023/2024 is Gilde Wijkwerk van start. Gilde Wijkwerk is een ruimte in de Oranjeflat in Weert waar studenten van de opleidingen Sociaal Werk en Maatschappelijke Zorg van Gilde Opleidingen werken aan wijkgericht werken voor de wijken Moesel en Keent. Het project voeren ze samen uit met Wonen Limburg, Land van Horne en Punt Welzijn om (maatschappelijke en sociale) zorg vanuit de wijk vorm te geven waarbij participatie van wijkbewoners centraal staat. Donderdagmiddag 30 mei vond de officiële opening van Gilde Wijkwerk plaats. 

Wijkgericht werken

Vorig studiejaar hebben docenten van Gilde Opleidingen voorbereidingen getroffen voor de opstart van Gilde Wijkwerk. Denk hierbij aan het regelen van de locatie, afstemming met de samenwerkingsorganisaties en het ontwikkelen van onderwijs dat aansluit bij wijkgericht werken. Wijkgericht werken is een benadering waarbij specifiek aandacht is voor werken in en met de samenleving.

Zorgbehoefte

Bij Gilde Wijkwerk wordt onderzoek gedaan naar zorgbehoefte in de wijken waar vervolgens invulling aan wordt gegeven. Het is een groot succes, met name gericht op ouderen. Een van de initiatieven van Gilde Wijkwerk is bijvoorbeeld de Oranjetref in de Oranjeflat: een sociaal samenkomen voor senioren, waarbij zij onder andere spelletjes spelen, koffie drinken en deelnemen aan creatieve activiteiten.

Het echte werk

Gilde Wijkwerk is sinds begin dit studiejaar van start. Er zijn veel positieve reacties van gemeenten en samenwerkingspartners. Studenten leren in de praktijk. Ze draaien het initiatief zelf, waarbij ze worden aangestuurd door zorginstellingen en docenten. Er is zelfs al een uitbreiding van de zorgvraag voor Gilde Wijkwerk waardoor ook eenvoudige zorghandelingen op locatie in de Oranjeflat mogelijk zijn en worden. Dit maakt minder inzet van thuiszorg noodzakelijk en heeft een positieve bijdrage op de mobiliteit en het welzijn van ouderen in de wijk.

Officiële opening

Ook de officiële opening op 30 mei lag in handen van studenten. Hierbij waren wethouder Lizbeth Steinbach, wethouder Thomas van Gemert en bestuurders van de verschillende samenwerkingsorganisaties en het ziekenhuis aanwezig. Bekijk hier een sfeerreportage van de middag:


Een fotobijdrage van Theo Van de Winkel

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie