Saamhorigheid tijdens dodenherdenking in Stramproy

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

Stramproy – Net zoals op vele andere plekken vond ook in Stramproy op zaterdagavond 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Ondanks het slechte weer werd de ceremonie op het Herdenkingsplantsoen aan de Prinses Beatrixstraat druk bezocht.

Voorafgaand aan de ceremonie vond er een herdenkingsdienst plaats in de Sint-Willibrorduskerk. Na afloop van deze dienst begaven de aanwezigen zich in een stille tocht naar het monument voor gevallenen op het Herdenkingsplantsoen. Daar zorgde het slechte weer al snel voor een sterk gevoel van saamhorigheid: diverse mensen kropen samen onder een paraplu of boden elkaar een handdoek aan om de natgeregende stoelen droog te vegen.

Middels toespraken, gedichten en liederen stonden tientallen mensen in de stromende regen stil bij alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wereldwijd zijn omgekomen in oorlogssituaties en tijdens vredesoperaties. Wethouder Lizbeth Steinbach legde namens de gemeente Weert een krans bij het monument voor gevallenen en sprak de hoop uit dat men ook na de twee minuten stilte van vanavond, wanneer de wereld gewoon weer doordraait, regelmatig stil blijft staan bij al het leed dat er helaas ook nu nog in de wereld geleden wordt.

Na de twee minuten stilte werden onder leiding van gemengd zangkoor Da Capo twee coupletten uit het Wilhelmus gezongen. Leerlingen van basisscholen De Firtel en de Duizendpoot lazen gedichten voor en legden eveneens een krans bij het monument. Ook de voorzitter van de Dorpsraad Stramproy en diverse andere aanwezigen legden kransen en bloemen bij het monument. De herdenkingsceremonie werd afgesloten met het hijsen van de vlaggen die vandaag als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers halfstok hingen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie