Inloopconcert van kamerkoor Saudade in Sint Martinuskerk

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Kamerkoor Saudade

Op zondag 30 juni vindt er in de Sint Martinuskerk een inloopconcert plaats van het Utrechtse kamerkoor Saudade. Saudade bestaat uit zo’n 25 zangers en staat onder leiding van Vincent Doek, die het koor in 1991 oprichtte. Het kamerkoor ontleent zijn naam aan het Portugese woord saudade, dat staat voor het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit poëtische woord raakt de kern van wat het koor in zijn muziek wil overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid.

“Hoe wonderlijk is de stem! We spreken, we verklaren ons, we leggen getuigenissen af, we proberen begrip te kweken. We smeken, roepen aan, met al onze gebreken. Zo hebben mensen, schrijvers maar ook anderen, altijd geprobeerd om het leven te vangen en de dood te bezweren. Muziek is een taal die andere registers aanspreekt. Directer naar het hart. Die woorden extra kracht bijzet. Van gevoel voorziet. Waar muziek een verbond aangaat met de taal, via de stem, daar ontstaat vaak iets moois”, aldus het kamerkoor.

Repertoire

Het koor brengt nummers van onder andere de Finse componist en vertaler Jaakko Mäntyjärvi, die een gedeelte van Ariels lied uit De Storm van Shakespeare op muziek zette, ten gehore. Ook het ijle, aanzwellende en weer wegstervende ‘To all, to each’ van de Amerikaanse componist William Schuman, op een tekst van zijn landgenoot Walt Whitman, komt voorbij.

De Belg Kurt Bikkembergs gebruikte een gedicht van de Duitser August Auch om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, 100 jaar na het uitbreken ervan. Het mondt uit in een aangrijpende roep om vrede. Maar je kunt ook muziek maken op een tekst die au fond niets betekent, zoals zijn jonge landgenoot Stijn Dierckx doet. En daarmee toch weer betekenis aanbrengen.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 30 juni 2024
  • Locatie: Sint Martinuskerk, Begijnensteeg 1 in Weert
  • Aanvang: 15.00 uur
  • Entree: vrije gift

Meer informatie over het koor is te vinden op www.kamerkoor-saudade.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie