Niels wandelt honderden kilometers voor zijn Annelou en alle andere Long COVID-patiënten

Human interest Reageer 5 min. leestijd

Niels Gomes gaat van 15 tot en met 28 juli ruim 500 kilometer wandelen voor het goede doel. In twee weken tijd wil hij het Pieterpad, tussen het Groningse Pieterburen en het Limburgse Maastricht, gaan lopen. Voor deze tocht, die Niels heeft omgedoopt tot LongCOVIDLoop, zoekt hij nog sponsoren. De opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Long COVID.

Steeds zieker

Corona ligt al een tijdje achter ons, maar de gevolgen ervan worden in Nederland door naar schatting zo’n 100.000 mensen nog dagelijks ervaren. Door Long COVID kunnen velen van hen niet meer werken, naar school gaan of voor hun gezin zorgen. Annelou, de 29-jarige vriendin van Niels, is een van hen.

Iets meer dan anderhalf jaar geleden kreeg Annelou corona. Niels: “In eerste instantie was ze helemaal niet zo ziek .. alleen ze knapte niet op. Ze werd zieker, zieker en zieker. Sinds februari 2023 is Long COVID de situatie.”

Energie

“Ik heb dagen dat het slecht gaat en ik heb dagen dat het wat minder slecht gaat”, zo vertelt Annelou. De kleinste inspanning kost haar tegenwoordig bergen aan energie. “Die gaat eigenlijk op aan verplichtingen zoals het aanvragen van een uitkering en de gewone dagelijkse dingen zoals wassen, aankleden en eten.” Niels: “Haar leven bestaat nu vooral uit rusten en heel goed plannen. Op het moment dat ze opstaat moet ze al bedenken: wat ga ik doen, hoeveel energie heb ik en waar neem ik mijn rustmomenten tussendoor? Het is constant de balans vinden.”

Ondernemend

Voordat Annelou ziek werd waren zij en Niels erg ondernemend. Hun vakanties waren geen rust-, maar doevakanties. Zo beklom het stel bergen in Schotland, gingen ze tijdens lange wandelingen op zoek naar de mooiste plekjes op Kreta en liepen ze flinke tochten in de Ardennen.

Op Annelous lijstje stond ook het lopen van het Pieterpad. Door Long COVID is dat nu niet mogelijk. Om Annelou deze tocht toch te kunnen laten ervaren had Niels het idee deze in stukjes te gaan wandelen en dit dan op video voor haar vast te leggen. Niels: “Dat idee is een beetje uit de hand gelopen. Ik dacht: ik kan daar net zo goed een soort sponsorloop van maken en daarmee geld inzamelen.” Daarmee was het idee voor de LongCOVIDLoop geboren.

Opbrengst

De opbrengst van de Loop gaat volledig naar de Stichting Long COVID. Zij zetten zich in voor meer onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van Long COVID. Een samenwerkingsverband van 6 universitaire medische centra, bestaande uit zo’n 50 artsen en onderzoekers, zijn hier momenteel mee bezig.

Sponsoren kunnen zich aanmelden via de website www.longcovidloop.nl. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Bedrijven kunnen een etappe donatiepakket afnemen. Als etappesponsor krijgen zij een vermelding in de vlog van de betreffende etappe. Daarnaast draagt Niels gedurende die etappe een shirt met daarop het logo van de onderneming.

Vlogs

Momenteel is Niels hard aan het trainen voor de LongCOVIDLoop. Hiervan maakt hij vlogs die te zien zijn op Facebook, YouTube en de website. Ook tijdens de Loop zelf zal hij iedere etappe gaan vloggen. “Op de dagen dat het lukt ga ik Niels zeker volgen via zijn vlogs”, aldus Annelou. “Ik ga hem natuurlijk steunen in zijn wandelavontuur. En als het nodig is ga ik hem motiveren, op de momenten dat het moeilijk wordt.”

Voor meer informatie over onder andere de Stichting Long COVID, het verhaal van Annelou en de voorbereidingen voor de LongCOVIDLoop kun je terecht op www.longcovidloop.nl. Op deze website kun je je ook aanmelden als sponsor.

In deze video vertelt Niels meer over de voorbereidingen voor zijn LongCOVIDLoop en horen we welk bedrag hij met deze sponsorloop hoopt op te halen. Annelou vertelt wat zij door Long COVID nu allemaal moet missen: https://youtu.be/Os5Fftek7YQ

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie