Op maandagavond 14 april kreeg Caroline Gielen-Houben een bijzondere verrassing. Zij werd als 750ste deelnemer van de cursus Weerterlogie in het zonnetje gezet. Samen met andere cursisten ontving ze een officieel getuigschrift. Peter Korten, voorzitter van het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh in Weert, reikte deze uit.
Ook burgemeester Raymond Vlecken nam deel aan de cursus. Vooral de periode na de Tweede Wereldoorlog sprak hem aan. “Die tijd staat dichterbij de actualiteit.” Dankzij de cursus kreeg hij meer inzicht in de inwoners van Weert. “Weert kent een rijke geschiedenis. Weertenaren mogen trots zijn op wat ze door de eeuwen heen hebben bereikt, maar ze mogen ook kijken naar wat de toekomst aan kansen biedt.”
Een verrassingsmoment voor Caroline
Caroline Gielen-Houben (51) had niet verwacht dat zij in het middelpunt zou staan. Ze kreeg bloemen en vertelde over haar achtergrond. Ze groeide op op een boerderij aan de Dijkerakkerweg in Weert en woont nu in Stramproy.
“Ik wilde de cursus Weerterlogie al eerder volgen, maar dat lukte niet omdat die toen op dinsdagavond werd gegeven. Dit keer was die op maandagavond en kon ik wel meedoen.” Haar man en zonen dachten aanvankelijk dat het om een bevlieging ging, maar Caroline bleef volhouden. “Het is gewoon leuk om de cursus mee te maken. Om meer te horen over de stad waar je bent opgegroeid.”
Echtpaar Seerden beleeft feest van herkenning
Ook Jan en Nelleke Seerden volgden de cursus met veel plezier. Ze noemden het een feest der herkenning. Beiden groeiden op in Weert. Nelleke heet met haar meisjesnaam Stultiens. “Opa Jos Stultiens had in de Beekstraat de brood-en banketbakkerij In den Sleutel.”
In het pand zat eerst een brouwerij die Nolkes bier produceerde. Daarna begon mejuffrouw Janssen er een manufacturenzaak. Vanaf 1952, tot de sloop in 1953, had Jos Stultiens er een banketbakkerij.
Jan is familie van de kruidenier op de Biest. Hij en zijn vrouw wisten al veel over Weert, maar ontdekten tijdens de cursus nieuwe verbanden. “We misten soms net het haakje erachter.” Jan noemt het bedrijventerrein Kampershoek als voorbeeld. “Ik ben echt onder de indruk van wat ze daar allemaal aan archeologische vondsten hebben gevonden.”
Nieuwe inzichten door verbanden
Daarnaast viel het Jan op hoe thema’s terugkomen. “In de tv-serie Verhaal van Nederland – Amsterdam wordt gesproken over de lakenhandel. Laat de lakenhandel nu net in Weert groot zijn geweest.”
Het echtpaar wilde al langer meedoen aan de cursus, maar het kwam er steeds niet van. “We kennen mensen die enthousiast waren. Meestal is de cursus op dinsdagavond. Dan kunnen we niet. Dit keer was die op maandagavond, dus schreven we ons meteen in.”
Een ander voordeel vonden ze het vaste tijdstip van 19.00 tot 21.00 uur. “De avond begint op tijd en eindigt op tijd. Daardoor ga je met een prettig gevoel naar huis.”
Sprekers met passie en humor
Ook Bouke Kouters kijkt positief terug op de cursus. Hij was vooral enthousiast over de sprekers. “Ze zijn stuk voor stuk deskundig op hun vakgebied. Daarbij vertellen ze hun verhaal met zoveel passie en humor, waardoor het blijft hangen.”
Bouke raadt anderen aan om ook mee te doen. “Het is leuk om iets te weten van de plek waar je bent geboren, woont, werkt of op bezoek bent.”
Meer leren over Weert?
De cursus Weerterlogie is dé kans om Weert en zijn geschiedenis beter te leren kennen. Je ontdekt nieuwe verbanden, ontmoet andere geïnteresseerden en krijgt verhalen te horen die blijven hangen.
Meer informatie kun je vinden op de website van De Aldenborgh.



