Verlaging eigen bijdrage Wmo

7 reacties 2 min. leestijd

Vanaf volgend jaar wil het college van burgemeester en wethouders de eigen bijdrage voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verlagen. Niet iedereen die van de Wmo gebruik maakt, betaalt een eigen bijdrage. Maar wie dat wel doet, betaalt dan minder. Het effect wordt groter naarmate het inkomen lager is.

Zorgkosten

Iedereen kan in een kwetsbare situatie terechtkomen en (tijdelijk) gebruik moeten maken van de Wmo. Denk aan hulp bij het huishouden, dagbesteding, vervoersvoorzieningen. Voor een deel van de Wmo-gebruikers betekent dit extra uitgaven naast andere kosten voor zorg. Door de eigen bijdrage te verlagen, wil het college mensen in hun zorgkosten tegemoetkomen. De gemeente dekt de extra kosten binnen het bestaande Wmo-budget.

Effect

Ongeveer 60% van de Wmo-gebruikers betaalt geen eigen bijdrage Wmo. Dat komt doordat ze een collectieve zorgkostenverzekering van de gemeente hebben. Voor de overige 40% wil de gemeente ook iets doen. Dat kan, omdat de gemeente de vrijheid heeft om in het voordeel van inwoners van de regels af te wijken.
Het effect van de maatregel is groter naarmate het inkomen dichter bij 130% van het sociaal minimum ligt. Twee voorbeelden: voor een alleenstaande oudere met een inkomen tot € 30.000 komt de jaarlijkse verlaging neer op € 629,85. Een ouder echtpaar met hetzelfde inkomen bespaart € 461,11.

Berekening bijdrage

Voor ondersteuning vanuit de Wmo moeten inwoners een eigen bijdrage betalen. Hoeveel dat is, hangt af van iemands persoonlijke situatie en de regels van de gemeente. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) berekent op basis van het inkomen hoe hoog de eigen bijdrage is.

Raad besluit

De raad bespreekt het voorstel op 12 juli aanstaande. Bij een positief besluit ontvangen huidige Wmo-gebruikers in december van het CAK een brief met de nieuwe, lagere eigen bijdrage vanaf 1 januari 2018.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties