Tentoonstelling met werk van Joyce Overheul en collectie van Museum W

Algemeen Kunst en Cultuur Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd
Fotograaf: Jeroen Kuit

Afgelopen zaterdag opende wethouder Suzanne Winters ‘Sending Thoughts and Prayers’ in Museum W in Weert. In de nieuwe tentoonstelling zijn wandkleden, knuffelobjecten en vaandels van Joyce Overheul te zien, samen met kunstwerken uit de museumcollectie. Op die manier worden interessante combinaties gemaakt tussen het actuele werk van Overheul en de collectie van Museum W.

De opening kreeg een heel bijzonder tintje, want met de start van deze tentoonstelling werd ook de 10.000ste bezoeker van 2023 verwelkomt.

De kitscherige beeldtaal van Joyce Overheul

Joyce Overheul is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar. In haar oeuvre lopen humor, activisme en actualiteit subtiel door elkaar en maakt ze gebruik van feministische maatschappijkritiek. Overheul bedient zich veelal van een humoristisch commentaar op onderwerpen als vrouwenrechten, emancipatie en machtsrelaties.

In haar werk maakt Overheul bewust gebruik van textiel en ambachtelijke handwerktechnieken. Deze kunstvormen werden lange tijd niet serieus genomen en weggezet als vrijetijdsbesteding voor vrouwen. De vrolijke kleuren, zachte materialen en een bewust kitscherige beeldtaal vormen een scherp contrast met haar politieke boodschap. Seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen plaatst zij zonder aarzeling als tegeltjeswijsheden op haar kunstwerken.

Met haar opvallende en activistische werk trok Joyce Overheul al snel de aandacht van de Nederlandse kunstwereld. Twee jaar geleden exposeerde ze in Museum De Fundatie in Zwolle en vorig jaar werd ze uitgeroepen tot kunsttalent van het jaar 2023. Daarnaast nam Overheul deel aan de Textiel Biënnale 2023 in Museum Rijswijk. Nog tot en met 14 april 2024 is haar werk te zien in Museum W in Weert.

Collectiestukken Museum W

In de tentoonstelling worden ook kunstwerken uit eigen collectie gepresenteerd. Op die manier worden interessante combinaties gemaakt tussen het hedendaagse en actuele werk van Joyce Overheul en enkele oudere stukken van Museum W.

Zo staat Joyce Overheul bijvoorbeeld bekend om haar kleurrijke vaandels, waarop ze seksistische en vrouwonvriendelijke teksten plaatst. Deze vaandels worden gepresenteerd samen met historische vaandels uit de collectie van het museum.

Informatie

  • Tentoonstelling: Joyce Overheul – Sending Thoughts and Prayers
  • Te zien: Van 25 november 2023 t/m 14 april 2024
  • Locatie: Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie