Tijdens het afgraven van een tuin in de nieuwbouwwijk Laarveld in Weert trof een bewoner een Alpenwatersalamander aan. Deze beschermde soort op Laarveld komt volgens de gemeente vaker voor in en rond de bebouwde kom, vooral op vochtige plekken.
Beschermde soort op Laarveld duikt op bij tuinwerk
De tuinen bij de nieuwbouwhuurwoningen aan de Haam zijn zeer nat. Dat maakt ze aantrekkelijk voor dieren zoals de Alpenwatersalamander. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van houtwallen en plekken waar ze kunnen schuilen bij water.
Wat kunnen bewoners doen?
Wie een salamander aantreft tijdens tuinwerkzaamheden, wordt gevraagd het dier met rust te laten. “Ze vertrekken vanzelf in de avond”, aldus een woordvoerster van de gemeente Weert. Bewoners kunnen met de app Obsidentify controleren om welk soort het gaat. Een foto helpt ook meteen bij onderzoek naar de verspreiding van de Alpenwatersalamander.
Wettelijke bescherming
De Alpenwatersalamander is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het opzettelijk doden of verstoren van het dier strafbaar is. De gemeente raadt aan om altijd voorzichtig te werk te gaan in de tuin.
Leefgebied en gedrag
De Alpenwatersalamander plant zich voort van april tot eind mei, meestal in visvrij water. Buiten die periode leeft hij op land en voedt zich met insecten en kleine diertjes. Overdag verstopt hij zich, maar in de avond en nacht is hij actief. Steeds vaker vinden ze ook een plek in stapelmuurtjes of oude kelders.
In een nieuwbouwwijk?
Hoewel Laarveld een nieuwbouwwijk is, kan de Alpenwatersalamander er toch leven. De wijk ligt op voormalig akkerland, waar vaak nog oude slootjes, houtwallen of greppels aanwezig zijn. Deze elementen bieden beschutting en vochtige leefomstandigheden. Ook is akkerland minder ingrijpend verstoord dan bijvoorbeeld verstedelijkt gebied. Salamanders kunnen daardoor sneller terugkeren of zelfs lokaal overleven. Na de bouw ontstaan in tuinen of groenstroken opnieuw geschikte leefplekken.
Weerterbos
Daarnaast ligt aan de westkant van Laarveld de snelweg A2, met daarachter het Weerterbos in Nederweert. Een groot natuurgebied waar de Alpenwatersalamander ook prima kan overleven en ook is waargenomen. Ondanks dat de A2 een barrière vormt, kunnen dieren zich langs bermen en viaducten verder verspreiden. De afstand tussen het Weerterbos en Laarveld is relatief klein, wat migratie van salamanders mogelijk maakt. Zelfs tijdelijke natte plekken of bouwmaterialen kunnen als schuilplaats dienen. Zo vindt deze beschermde soort op Laarveld opnieuw zijn plek.


