Na het succes van de eerste editie in 2024, vindt op vrijdag 30 mei het officiële startmoment plaats van Heel Weert Observeert 2025, een initiatief van Natuur- en Milieucentrum Weert, Bibliocenter Weert en gemeente Weert. Van 9.30 tot 14.00 uur wordt er bij het NMC een feestelijk en interactief programma aangeboden, speciaal gericht op kinderen en hun (groot)ouders, om op een speelse manier kennis te maken met natuurwaarneming.
Heel Weert Observeert roept inwoners op om deze zomer samen de natuur in te trekken en waarnemingen van flora en fauna te delen via de app ObsIdentify. Zo dragen deelnemers bij aan meer inzicht in de biodiversiteit van Weert.
Tijdens de aftrap staan beleving en ontdekking centraal. Bezoekers kunnen meedoen aan:
- Workshop smartphone fotografie, gericht op het maken van mooie natuurfoto’s;
- Workshop biodiversiteit in de tuin, waarin dier- en plantensoorten in de tuin besproken worden;
- Schminken, voor de jonge natuurliefhebbers;
- De verhalenfiets van Bibliocenter, met spannende en leerzame natuurverhalen;
- Korte begeleide wandelingen door de tuin van het Natuur- en Milieucentrum;
- Een vrolijk kindertheater, waarin natuur en fantasie samenkomen.
Met deze gevarieerde activiteiten willen de organiserende partijen zoveel mogelijk gezinnen enthousiasmeren om mee te doen aan Heel Weert Observeert 2025. De campagne trapt af op vrijdag 30 mei. Wethouder Suzanne Winters zal de eerste foto maken: “Elke waarneming die je vastlegt met ObsIdentify is een puzzelstukje van de natuur – samen brengen we biodiversiteit in beeld en bouwen we aan de kennis die nodig is om onze leefwereld in Weert te beschermen.”
Thema 2025: wilde bijen en bestuivers
Dit jaar staat in het teken van wilde bijen en andere bestuivers – cruciaal voor de natuur én voedselvoorziening, maar ernstig bedreigd. “Door samen te observeren, helpen we beter in kaart te brengen waar deze soorten leven, ook in tuinen en plantsoenen. We weten nog te weinig over waar ze precies leven. Daarom is het belangrijk om juist ook in tuinen, plantsoenen en verborgen groene hoekjes op zoek te gaan”, aldus de organisatie.
Meedoen is makkelijk: download de gratis app ObsIdentify, maak een natuurfoto in je buurt en deel je waarneming. Deze wordt automatisch doorgestuurd naar stadsecoloog Benjamin van Leeuwen, die alle gegevens analyseert.