Groen licht voor ‘Os Thoes’

Foto door: Foto Hammie

Budel – Maandag 30 januari is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen.

Het huis, genaamd ‘Os Thoes’, is een project van Stichting Woonzorg Cranendonck, woningcoöperatie woCom, stichting ZuidZorg en de gemeente Cranendonck. De samenwerkingsovereenkomst is een eerste, belangrijke stap om deze woonzorgvoorziening in 2017 te kunnen realiseren.

Aan de Graafschap Hornelaan of de Meijerijstraat in Budel worden zeven kamers gerealiseerd, met een gemeenschappelijke huiskamer. Dit project heeft het doel om de bewoners zoveel mogelijk een gevoel van thuis te geven.

Thuissituatie benaderen
Al in 2002 startte de Stichting Woonzorg Cranendonck met het project Os Thoes. Jac de Werdt, voorzitter van de stichting is blij dat het er nu echt van gaat komen: “Voor dementerende ouderen is het belangrijk dat alledaagse handelingen zoals samen koken en eten, boodschappen doen of de was, zo veel mogelijk in hun dagelijkse routine aanwezig blijft. Met Os Thoes bieden we, onder begeleiding van zowel zorgverleners en mantelzorgers/vrijwilligers, een woonvoorziening die de thuissituatie zo goed mogelijk benadert.”

Invulling
Os Thoes biedt ouderen een thuis aan met 24 uur per dag, zeven dagen in de week zorg en begeleiding. Daarnaast zal de inzet van mantelzorgers (vaak familie) en vrijwilligers het leven van de bewoners tot een aangenaam verblijf maken. De accommodatie wordt qua inrichting aangepast aan de behoeften van de doelgroep. WoCom realiseert de woonvoorziening en verhuurt aan de Stichting Woonzorg Cranendonck. ZuidZorg neemt de begeleiding en medische zorg van de bewoners op zich.

Succesvol burgerinitiatief
Jan van Tulden, verantwoordelijk wethouder van de gemeente Cranendonck over Os Thoes: “Ik ben blij dat naast het multifunctioneel maatschappelijk ontmoetingspunt ‘Onze School’ in Maarheeze nu ook dit initiatief gerealiseerd gaat worden. Twee mooie voorbeelden van succesvolle burgerinitiatieven in onze gemeente. Ik heb bewondering voor de volhardendheid van de initiatiefnemers van Os Thoes.”

Informatie
Belangstellenden die meer willen weten over het project kunnen contact opnemen met Jac de Werdt, voorzitter van de Stichting Woonzorg Cranendonck via [email protected] of tel. 06 – 30 00 69 63.

Bijdrage van Foto Hammie. Op de foto vlnr: Mirjam Kräwinkel (directeur-bestuurder Wocom), Jan van Tulden (wethouder gemeente Cranendonck), Jac de Werdt (Voorzitter Stichting Woonzorg Cranendonck), Charles Laurey (raad van bestuur Stichting Zuidzorg).