[HBU?] Heimelijke opname

Algemeen 7 reacties 2 min. leestijd

In deze rubriek legt een van de advocaten van Hoeberechts Advocaten regelmatig een concrete rechtsvraag voor. Daarna mag u aangeven hoe u als rechter daarover zou oordelen. U mag natuurlijk ook ander commentaar geven. Op vrijdag volgt dan het vonnis van de rechter die over de zaak oordeelde.

Deze week legt Henk van Wel een rechtsvraag voor over bewijsrecht.

Heimelijk gemaakte bandopname onrechtmatig verkregen bewijs?
Wim heeft nog een aanzienlijk bedrag te vorderen van een bedrijf, waarvoor hij vele werkzaamheden heeft verricht. Omdat hij vreest dat het bedrijf allerlei onterechte verweren gaat voeren, besluit hij om eerst een bespreking te hebben met de directeur en daarvan heimelijk geluidsopnamen te maken. In die bespreking laat hij de directeur erkennen dat het bedrijf opdrachten aan Wim heeft gegeven, dat Wim die opdrachten goed heeft uitgevoerd en dat er geen enkele reden is om de facturen van Wim niet te betalen.

Toch betaalt het bedrijf niet. Wim gaat over tot dagvaarding en brengt de heimelijke bandopname in het geding. Het bedrijf voert aan dat deze bandopname niet als bewijs mag worden gebruikt, omdat het een heimelijke bandopname gaat. De privacy van haar directeur is aangetast omdat het gesprek buiten zijn medeweten en zonder zijn toestemming is opgenomen en in het geding gebracht. Het betrof ook een vertrouwelijk gesprek.

Hoe berecht U?
Vindt u dat Wim de bandopname mag gebruiken of betreft het hier onrechtmatig verkregen bewijs?

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
7 reacties