Wasbeer duikt op in Weert

23 reacties

De wasbeer, een van oorsprong uit Amerika afkomstig roofdier, heeft zich gevestigd in Europa en is inmiddels ook op diverse locaties in Nederland gezien. Het dier is ook in Weert gezien, zo bericht Dagblad de Limburger vandaag.

Alterra Wageningen UR heeft in opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om te voorkomen dat de wasbeer zich in Nederland vestigt. De kans is groot dat wasberen ons land binnenkomen vanuit Duitsland of België. Er zijn momenteel nog geen bewijzen voor een gevestigde populatie binnen onze landsgrenzen.

Af en toe wordt er in Nederland een wasbeer gesignaleerd. Zo is er ook een dode wasbeer gevonden langs de snelweg A2 bij Weert. De wasbeer is echter een ongewenste soort omdat de wasbeer drager kan zijn van de wasbeerrondworm, een worm die bij een besmetting ook voor de mens schadelijke gevolgen kunnen hebben. Ook richten ze schade aan in gebouwen, tuinen, fruitbomen en vuilnisbakken. Wasberen zijn alleseters, ze eten veel vogels: eieren, kuikens en volwassen vogels, vooral watervogels.

De onderzoekers stellen voor om de populatie rondom de Duitse grensstreek te blijven monitoren. De verwachting is dat het aantal wasberen in de grensstreek op niet al te lange termijn zal toenemen, gezien de snelle groei van de populaties in Duitsland en de snelle uitbreiding van hun areaal daar. Verder wordt voorgesteld om een helder plan van aanpak op te stellen. Deze aanpak moet antwoord geven op de vragen of er een nulstandbeleid moet worden gehanteerd of dat er lage aantallen worden geaccepteerd. Of wordt de wasbeer in Nederland geheel ongemoeid gelaten omdat elders bestrijding niet effectief is gebleken?

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
23 reacties