Expositie Greet Boekholt

De Weerter kunstenares Greet Boekholt (78) exposeert half maart in de monumentale Paterskerk in Weert met 60 collages rond het thema ‘Tweelingen’.

De officiële opening vindt plaats op zondag 5 maart om 14.30 uur en wordt opgeluisterd door het muziekgezelschap ‘La Primavera’ met sopraan Anabela Marcos, Regina Albanez (theorbe) en Maaike Boekholt ( viola da gamba). De expositie in de Paterskerk, Biest 43, is geopend op 10, 11, 12, 17, 18 en 19 maart van 14.00 tot 17.00 uur én op afspraak. De entree is gratis.

Het is de derde tentoonstelling van Greet Boekholt binnen drie jaar, met collages die door kenners worden betiteld als ‘monnikenwerk’ en ‘een grootse uiting van werklust en creativiteit’. Eerder was Greet Boekholt tien jaar bezig geweest met 1119 -zeer gedetailleerde- collages over planten en kruiden uit haar vroegere tuin in Ospel. Dit resulteerde in 2014 in een expositie in de Boostenzaal in Weert én het boek “Hortus Conclusus”. In 2016 exposeerde Greet Boekholt in Roermond met 140 collages rond het magische en symbolische priemgetal “7”.

Waarom het thema ‘Tweelingen’?

In de hele wereld komt het verschijnsel ‘Tweeling’ voor. Ruim 1,5 % van de bevallingen is een meerling. Het laagst is de frequentie van tweelinggeboorten in de Aziatische landen, ongeveer 8 per 1000 geboorten. In Europa en Amerika 13 per 1000 geboorten en in Afrika ongeveer 20 per 1000 geboorten. Per miljoen kinderen worden er vier Siamese kinderen geboren. Ze worden nu meestal meteen gescheiden direct na de geboorte. Soms lukt het niet en gaat er een van de kinderen dood. In de 16de eeuw werden Siamese tweelingen gezien als een straf van God en of de duivel, soms als een geschenk van God en/of de goden (Uit: F. de Waard (*1928): ‘Over tweelingen gesproken…’)