Gratis fruitbomen en struiken

Tussendoortje 12 reacties 3 min. leestijd

Een gezonde en bewuste leefstijl, lokaal voedsel, zorg voor natuur. Steeds meer inwoners beseffen het belang en de noodzaak van een groene aangename leefomgeving en ruimte voor natuur. Het groeiende bewustzijn vertaalt zich ook in meer initiatieven om zelf aan de slag te gaan. Aangemoedigd door de gemeente Weert nemen inwoners steeds vaker zelf het initiatief om hun tuin, straat, wijk en stad te vergroenen.

Met “Plant je eigen fruit” wil de gemeente Weert inwoners helpen om bloeiende bomen en struiken te planten als voedselbron voor insecten en bijen. Het aardige aan fruitbomen en bessenstruiken is dat je in de zomer lekker fruit uit eigen tuin kunt eten. Je kan vanaf nu tot en met vrijdag 24 februari een aanvraag indienen om gratis een fruitboom of bessenstruiken van de gemeente te krijgen. Met jouw deelname aan dit project, vergroenen we samen onze leefomgeving en zorgen we er voor dat we zelf een beetje meer kunnen genieten.

Welke boom of struik?
De keuze van de boom kun je bepalen aan de hand van de grootte van jouw tuin en de volgende punten. Zorg dat:
– er voldoende ruimte in de tuin is zodat buren geen directe hinder ondervinden.
– je de plaats in de tuin bepaalt zodat de boom kan uitgroeien zonder hinder te veroorzaken.
– de struiken of boom voldoende zonlicht kunnen of kan opvangen.
– je een goede keuze maakt tussen hoogstam of laagstam fruitboom (hoogstamfruit hoger dan 2.00 m, laagstam fruitboom vanaf 1.00 m hoogte).

De bomen en struiken die ter beschikking worden gesteld zijn zorgvuldig uitgekozen. Ze hebben sierwaarde in bloei en gebruikswaarde met de vruchten. Daarnaast vormen ze geen bijzondere overlast en zijn redelijk bestand tegen ziekten en plagen.

Meedoen
Wil je meedoen? Je kan op www.weert.nl/eigenfruit uit een lijst kiezen welke boom of bessenstruiken je in de tuin wil planten. Je mag maximaal één boom of vijf bessenstruiken per adres uitkiezen. De bomen en struiken kunnen op vrijdag 17 of zaterdag 18 maart opgehaald worden. Je ontvangt van de gemeente Weert een bericht op welke locatie en op welke tijdstippen je de boom of struiken kan ophalen. Bij de boom of struiken krijg je een plantinstructie en tips voor het onderhoud.

Samenwerken aan groenere woonomgeving
De gemeente Weert wil zo samen met haar inwoners werken aan een groenere woonomgeving. Als je nog meer ideeën en informatie wil over duurzame acties, kijk dan op www.heerlijkweert.com of www.facebook.com/heerlijkweert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
12 reacties