Gemeente mantelzorgvriendelijk

Weert behoort tot de gemeenten die actief zijn met het vormgeven van mantelzorgvriendelijk beleid. 49 Nederlandse gemeenten, waaronder nu ook Weert, hebben voor hun voorbeeldfunctie de erkenning ‘mantelzorgvriendelijk bedrijf’ gekregen.

Wethouder Paul Sterk: “Ik hoop dat meer bedrijven en ondernemingen in Weert mantelzorgvriendelijk zullen worden. Zo kunnen we samen bijdragen aan een zorgzame samenleving.”

Ontwikkelingen
De vergrijzing van de bevolking neemt toe en steeds meer mensen hebben zorgtaken voor familie of buren. Daarom is het belangrijk om de combinatie van werk en mantelzorg zo goed mogelijk te ondersteunen. Een op de zes Nederlandse werknemers is nu al mantelzorger en dit aantal groeit nog steeds. Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid is dus van groot belang om medewerkers gezond, vitaal, betrokken en productief te houden. De werkgever heeft daardoor minder uitval en ziekteverzuim.

Aanpak
Bij de gemeente Weert werken ruim 350 mensen waarvan een aantal ook mantelzorger is. Om de combinatie van werk en mantelzorg mogelijk te maken, biedt de gemeente een aantal mogelijkheden welke in overleg tussen medewerker en leidinggevende samen bekeken worden. Zo is er de optie om van huis uit te werken en om verlof bij te kopen. Ook is het mogelijk om aanpassingen in werktijden te maken of onbetaald verlof op te nemen. Is er sprake van mantelzorg, dan overleggen de medewerker en leidinggevende samen welke oplossingen er kunnen zijn en hoe deze het beste ingepast kunnen worden.

Wil je meer weten?
Wil je meer weten over mantelzorg of mantelzorg en werk? Raadpleeg dan de website van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg, www.werkenmantelzorg.nl.