[HBU?] Huurcontract en hennep

7 reacties

[Hoe Berecht U?] In deze rubriek legt een van de advocaten van Hoeberechts Advocaten regelmatig een concrete rechtsvraag voor. Daarna mag u aangeven hoe u als rechter daarover zou oordelen. U mag natuurlijk ook ander commentaar geven. Op vrijdag volgt dan het vonnis van de rechter die over de zaak oordeelde.

Deze week legt Henk van Wel een rechtsvraag voor over huurrecht.

Rechtvaardigt de kweek van vijf hennepplanten ontbinding van de huurovereenkomst?
Sjaak huurt sinds april 2014 een woning van de woningbouwvereniging. In de algemene voorwaarden bij de huurovereenkomst staat dat huurder in het gehuurde geen hennep mag kweken. Uit politieonderzoek blijkt dat in maart 2016 in het gehuurde vijf hennepplanten zijn aangetroffen. In een henneptent, waarin ook een assimilatielamp hing.

Omdat Sjaak de woning niet vrijwillig wil verlaten, vordert de woningbo4uwvereniging bij de kantonrechter ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming. Uit het aantreffen van hennepkwekerij in het gehuurde blijkt immers dat Sjaak in strijd met de overeenkomst heeft gehandeld en zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder betaamt. Volgens de woningbouwvereniging is sprake van een verhoogde kans op brand, water- en stankoverlast, vocht, schimmel, kortsluiting en het heeft andere nadelige effecten, zoals negatieve uitstraling op de omgeving, verminderde verhuurbaarheid van woningen in de omgeving.

Volgens Sjaak is er geen sprake van bedrijfsmatige teelt. De woonruimte is ook gewoon als woonruimte gebruikt. De hennep was bedoeld voor eigen gebruik en wel met medicinale doeleinden. Misschien zijn wel enkele bepalingen van de huurovereenkomst geschonden, maar die schending was niet ernstig, dat deze ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt.

Hoe berecht U?
Vindt u dat Sjaak het gehuurde dient te ontruimen of mag hij toch in zijn huurwoning blijven?

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties