Foto’s – Op zaterdag 4 februari 2017 onthulden de Rogstaekers Aod Preense de plavuis van de vastelaovendjprinsen van 2016: Lars I en Marijn I. De nieuwste plavuis in de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad.

De onthulling vond plaats in de Stationsstraat nabij Café ’t Swaentje. Het winnende ontwerp voor de plavuis is van Olivier Rietra van de Montessorischool, de school waar jeugdprins Marijn I in 2016 op school zat. De oud-prinsen Lars I en Marijn I hebben een presentatie verzorgd op school. Daarna zijn de leerlingen onder begeleiding van een vakdocente van Rick / Marktplaats Ku+Cu aan de slag gegaan met een ontwerp.

Ieder jaar wordt tijdens de Rogstaekers Aod Preensedag een nieuwe plavuis toegevoegd aan de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad, een wandelroute door de Weerter binnenstad. Inmiddels liggen er al meer dan 75 unieke plavuizen.

In november 2014 hebben de Aod Preense een prachtige full colour wandelgids uitgegeven, waarin de gehele wandelroute met allerlei aanvullende en toeristische informatie staat beschreven. De gids is o.a. te koop bij de VVV (Bruna) voor het bedrag van € 4,95. De meest actuele informatie over de Plevuûze Paad en de Rogstaekers Aod Preense Club is beschikbaar op de website www.aodpreense.nl.

Wat is Onderwijsproject “Plevuûze Paad”?
De “Plevuûze Paad” is vooral een educatief project, gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu. Circa 600 schoolkinderen hebben hieraan meegedaan naast cliënten van Atelier 88 van PSW. Ze hebben bij de start in 2012 voor zo’n 70 tegels meerdere ontwerpen gemaakt.

Het doel van het initiatief is kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond en de kennis over de oorsprong van dit cultuurfeest te bevorderen. Zo geven de oud-prinsen carnaval, waaraan zij zelf eenmalig een aantal weken leiding gaven, terug aan de kinderen en wordt de cirkel rond.