Weginspecteur geeft gastles

Foto’s – Na het succes van de verkeersmaand in 2016 heeft de verkeersveiligheidsgroep van basisschool aan de Bron gedacht om ook in 2017 aandacht te besteden aan een verkeersveilige schoolomgeving. In deze week hebben er op deze school weer een aantal leuke en informatieve activiteiten plaatsgevonden die de leerlingen wegwijs maken in het verkeer.

Er gebeuren er rondom de school nog teveel zaken die de veiligheid van de jonge leerlingen in gevaar kunnen brengen. Zo stoppen ouders direct vóór de school om hun kinderen af te zetten en op te halen, ondanks het door de gemeente ingestelde stopverbod. “Hierdoor ontstaat een onoverzichtelijke situatie waardoor de schoolkinderen bij het oversteken het risico lopen om onder een auto te komen”, aldus Ralf Driessens, één van de verkeersouders. “De omliggende parkeerterreinen bieden genoeg plaats om je kind uit- of in te laten stappen maar dan moet je wél een stukje willen lopen natuurlijk”.

Een weginspecteur van Rijkswaterstaat bezocht vandaag de groepen 5 en 6 om te vertellen over zijn werkzaamheden om de wegen in Nederland veilig te maken en te houden. Hij kwam aangereden in een voertuig van Rijkswaterstaat waarin alle hulpmiddelen zitten die nodig zijn om bij calamiteiten adequaat te kunnen reageren. Wist je bijvoorbeeld dat de wegbeheerders tegenwoordig ook met blauwe zwaailichten mogen rijden? De weginspecteur kreeg de volle aandacht van de leerlingen en daarmee ook een vragenvuur op zich afgevuurd. Een goed teken dat leerlingen zich interesseren in de veiligheid op de wegen.

De speelplaats is al de hele week omgetoverd tot een heus verkeersplein voor de leerlingen van de onderbouw. Hier kunnen de jongste kinderen aan de hand van een parcours met wegen, rotondes en verkeersborden leren hoe de regels in het verkeer zijn. Zijn mogen zich als “fietser” of “automobilist” begeven op dit speciaal voor hun aangelegd parcours. Hoe leuk is dat! In het dagelijkse verkeersbeeld kom je ook verkeersregelaars tegen. Wat doen zij en welke bevoegdheden hebben ze?Hierover kwam een verkeersregelaar vertellen op school.

Tot slot zal er vrijdag nog een fietsenkeuring plaatsvinden voor de groepen 6 en 7. Dit word verzorgd door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Het is weer een leuke leerzame week dus! Ralf Driessens: ”Maar vergeet niet dat een veilige schoolomgeving niet alleen begint bij de leerlingen. Ook de ouders moeten hieraan hun steentje bijdragen.”