PGW stopt haar activiteiten

Met ingang van 1 april 2017 beëindigt het Platform Gehandicapten Weert (PGW) haar activiteiten.

Het PGW trekt zich terug uit alle commissies waarin zij zitting hebben; zoals de verkeerscommissie het Lokaal Zorgvragersoverleg (LZO) enz. De Stichting PGW gaat verder als zijnde een slapende stichting en is bij voornemens de stichting na 1 jaar op te heffen.

Het PGW heeft al lange tijd een structureel tekort aan bestuursleden. De functies van voorzitter, secretaris en penningmeester zijn vacant. De taakverdeling binnen de huidige bestuursleden is (door openstaande vacatures) onevenwichtig, van een adequaat bestuur is door de vacatures op relevante functies geen sprake meer.

Het takenpakket van PGW is sinds haar bestaan behoorlijk uitgebreid met een scholenproject, scootmobielcursus, verkeerscommissie, LZO en Wmo-raad. Daarnaast controleerde het PGW bouwplannen en de toegankelijkheid in de openbare ruimte. Het PGW is sinds 2011 succesvol met het VN-verdrag Agenda 22 (inclusieve samenleving) van start gegaan, het is zelfs gemeentelijk beleid geworden. Agenda 22 is verre van af, en verloopt momenteel uiterst traag.

Mensen met een beperking zijn door ervaring wijs geworden, mondig, zelfredzaam en weten als geen ander de weg naar de instanties te vinden. Zichzelf vooraf al geïnformeerd hebbende op internet ed. Met de mogelijke komst van een onafhankelijke participatie raad in Weert vervalt een deel van de oorspronkelijke taak van het PGW. Het bestuur heeft zichzelf de vraag gesteld of het PGW nog kan voldoen aan de verwachtingen van onze achterban. Want het hebben van een platform is geen doel op zich.

Het bestuur hecht eraan het gemeentebestuur en de ambtenaren te bedanken, evenals de overige partners. De samenwerking is in de afgelopen jaren altijd prettig, constructief en soms spannend geweest. Onze speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers van het PGW die het bestuur al die jaren hebben ondersteund.