Duitsland wil heractivering IJzeren Rijn

Vanuit Nederland wordt de wens uitgesproken om een directe intercity-verbinding aan te leggen tussen Eindhoven en het Duitse Düsseldorf. Voor dit idee wordt al jaren gelobbyd, echter zonder resultaat. Duitsland wilde er vooralsnog geen vaart mee maken.

Maar er is inmiddels reactie vanuit Duitsland. Ze stellen daarbij een omstreden voorwaarde: heractiveer de IJzeren Rijn, zo meldt het NRC. De Duitse verkeersminister wil dat België, Nederland en Duitsland harde afspraken maken over ingebruikname van deze opgeheven spoorverbinding tussen het Ruhrgebied en Antwerpen. Dit staat in een brief van de Duitse minister aan de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Voor wat, hoort wat zegt Duitsland. Echter is de heractivering van de IJzeren Rijn in Nederland omstreden omdat het traject dwars door stedelijke gebieden loopt. Het wordt dus nog een uitdaging voor de overheden om de plannen op het gebied van de treinverbindingen te realiseren. Vanuit Nederland is nog niet gereageerd op de wens van Duitsland omdat de brief nog in behandeling is bij de overheid. In Eindhoven balen ze van de extra voorwaarde, zo meldt het ED. Zij willen zo snel mogelijk een intercity-verbinding met Duitsland. Door deze extra voorwaarde vanuit Duitsland loopt de uitvoering van deze wens vertraging op.