Foto: 13 Lichte Brigade

De landmacht gaat in de week van 8 tot en met 13 mei op bezoek in heel Nederland. Militairen van 13 Lichte Brigade staan door de week voor de klas in Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg om leerlingen te vertellen over wat het betekent om dit beroep uit te oefenen. Op zaterdag 13 mei trekken de landmachtmilitairen van 13 Lichte Brigade naar Eindhoven, Weert en Rotterdam om daar te laten zien wat hun werk inhoudt en hoe ze dit uitvoeren.

In Weert zullen Fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon sociale patrouilles lopen door het centrum tussen de verschillende locaties waar de militairen actief zijn. Op de Markt zal een tokkelafdaling vanaf de St. Martinustoren over de Markt heen worden uitgevoerd, waar je ook zelf aan kunt deelnemen.

Op de Werthaboulevard wordt een static show opgebouwd waar je kennis kunt maken met een aantal militaire voertuigen zoals de Fennek, de Bushmaster en de Boxer. Tevens kun je je hier laten camoufleren en zien hoe een commandovoertuig werkt. Aan de overkant van het kanaal, op het terrein aan de Eindhovenseweg zal een demonstratie gegeven worden van een aanval door uitgestegen infanterie van 42 Bataljon Limburgse Jagers. Deze demo zal om 12.00, 13.30 en 15.00uur plaatsvinden. Hierbij zal oefenmunitie gebruikt worden, dus het knalt wel, maar het is niet gevaarlijk.

Ook kun je hier een rit meemaken in een militair voertuig. De militairen gaan graag met je in gesprek over wat hun werk zo interessant maakt en hoe ze zich voorbereiden op missies in het binnen- en buitenland. Daarnaast zal de historische band van de Limburgse jagers met de provincie vorm gegeven worden door de aanwezigheid van de Valkenburgse schutterij met een 19e eeuws kanon.

Het programma duurt zaterdag 13 mei van 10:00 tot 16:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.landmacht.nl.