In memoriam: Peter de Kievit

Foto: Peter de Kievit

Vrijdagochtend 12 mei is op 61-jarige leeftijd Peter de Kievit overleden. Peter was vanaf zeer jonge leeftijd als journalist op de achtergrond betrokken bij het Weerter maatschappelijk leven. Hij schreef vanaf zijn prille jeugd voor Weerter weekbladen als Op de Keper, Het Land van Weert en De ZondagsKrant.

Daarnaast was hij als correspondent onder meer verbonden aan de Regionale Omroep Zuid en Fietscross Magazine. Na zijn studie Journalistiek en Voorlichting in Tilburg trad hij in dienst van JanssenPers in Gennep en werkte hij drie jaar voor het blad Het Kanton Weert.

Na het behalen van zijn PR-diploma’s vertrok hij in 1987 op 32-jarige leeftijd naar Utrecht om daar PR-functionaris te worden bij achtereenvolgens het Centraal Orgaan van Samenwerkende Bonden van Ouderen (COSBO) en de Landelijke Specialisten Vereniging (LSV). De journalistiek bleef hem echter trekken, reden voor hem om hoofdredacteur te worden bij Brabant Pers Weekbladen. Op die post kon hij zijn journalistieke visie op de regionale weekbladen die hij in de loop der jaren in Weert had ontwikkeld, realiseren. Onder zijn redactionele leiding groeiden de weekbladen van Brabant Pers uit tot landelijk toonaangevende media.

Maatschappelijk betrokken

Een chronische darmziekte dwong hem in 1997 afscheid te nemen van de actieve journalistiek. Hij belandde in de WAO en keerde terug naar Weert, waar verenigingen hem al snel wisten te vinden voor hun PR. Nooit klopten ze vergeefs bij hem aan. Vanuit een gedrevenheid om sociaal en maatschappelijk bij te kunnen dragen gaf hij gratis en voor niets adviezen en werkte hij voor organisaties als de Bevrijdingsestafette Weert-Brussel-Weert, het OLS 2001, Zwemclub De Rog, Het Weerter Beiaardcomité, Stichting Weert Zingt, Vrienden van de Fatimawijk, Theaterboerderij Boeket en Het Weerter Stadsgilde Ste. Catharina 1480. Hij zorgde ervoor dat ze in de publiciteit kwamen en bleven.

Niet alleen lokaal en regionaal, maar ook provinciaal en landelijk. Naast zijn werk in Weert was hij op provinciaal en landelijk niveau actief voor diverse patiëntenorganisaties. Verder zorgde hij er voor dat welzijnsinstelling Punt Welzijn en KBO-Limburg onder de aandacht kwamen en bleven van respectievelijk de Weerter en Limburgse media. Laatstelijk was Peter actief voor Midden Limburg Actueel, het Limburgs Schutterstijdschrift en Zorgbelang, het blad van het Limburgse Huis voor de Zorg.

Mens en organisatie

In zijn adviezen, artikelen en vele interviews stonden voor Peter altijd twee zaken centraal: de mens en de organisatie waarvoor hij werkte. Hij trad zelf niet op de voorgrond, handelde vanuit de anonimiteit. Voor hem was het belangrijk dat organisaties een toekomstvisie hadden. Dat ze zich doelen stelden die ze op termijn wilden bereiken. Doelen die door de leden werden onderschreven en waarvoor ze de handen uit de mouwen wilden steken. Peter zette zichzelf altijd met verve voor mens en organisatie in. Hij deed dit met journalistieke producties en PR-advies maar ook door verbindingen tot stand te brengen met zijn netwerkende kracht.

De afscheidsdienst met voor Peter is op zaterdag, 20 mei 2017, om 11.00 uur in de herdenkingsruimte van Crematorium Weerterland, Ringselvenweg 2 te Weert. Daarna wordt hij met Gilde-eer, in besloten kring, begraven op de natuurbegraafplaats Bergerbos.