Vervolg project Kompaswoningen

9 reacties

In mei van 2016 werden in Weert de eerste Kompaswoningen van het type Heijmans One geplaatst. Onlangs heeft er een evaluatie plaatsgevonden waarbij de voor- en nadelen zijn besproken. De woningen voorzien in een behoefte, maar er zijn ook kanttekeningen. Al met al beraden de gemeente Weert en Wonen Limburg zich op een vervolg.

In Weert zijn 30 tijdelijke woningen van Heijmans One geplaatst. Hiervan zijn er 28 toegewezen via het reguliere toewijzingssysteem. Hierop zijn maar liefst 361 reacties binnengekomen. “De doelstelling om met name reguliere huurders te bedienen met deze woningen is gehaald”, zo licht de gemeente toe in een evaluatiedocument.

Gebleken is dat 13 van de 30 woningen zijn toegewezen aan woonurgenten. Dit is volgens de gemeente Weert veel. De grote druk op de huurwoningvoorraad, ook vanuit woonurgenten, wordt hiermee duidelijk bevestigd.

Meer woningen in ontwikkeling

Momenteel zijn er transformatieplannen in de binnenstad in voorbereiding / in uitvoering. In totaal betreft het concreet al ruim 50 woningen. Het worden er waarschijnlijk meer. Het betreft deels sociale huurwoningen, geschikt voor dezelfde doelgroep als de tijdelijke huurwoningen. In totaal worden in de gemeente dit jaar naar verwachting ruim 180 huurwoningen opgeleverd en volgend jaar ongeveer 120 huurwoningen.

Daarnaast worden dit jaar en volgend jaar ruim 200 koopwoningen opgeleverd. Deze koopwoningen zijn deels bereikbaar voor starters. De druk op de woningmarkt uit zich verder door het beperkt aantal te koop staande woningen. Een jaar geleden stonden nog ruim 900 woningen te koop in de gemeente Weert. Dat zijn er nu nog ongeveer 450. Het aantal afgemelde woningen op Funda (verkochte woningen) in een jaar tijd is maar liefst ruim 775. Dit betreft nog niet eens alle woningen.

Leuken in beeld voor extra Kompaswoningen

Een eventueel vervolg in Weert is afhankelijk van de behoefte. De behoefte wordt bepaald door de ontwikkeling van het aantal huishoudens, het aantal urgenten, plannen elders in de gemeente en de wensportefeuille van Wonen Limburg. De tijdelijke woningen hebben niet geleid tot een verlaging van de wachttijd en de druk op de huurmarkt blijft hoog. Daarom is het advies om met Wonen Limburg in overleg te gaan over een vervolg.

Het sporthalgebied in Leuken is hiervoor een geschikte locatie. Parkeervoorzieningen zijn reeds voorhanden. Met de aanleg van het Luuëkerpârk is hiermee rekening gehouden.

Feedback vanuit omwonenden

Met omwonenden en bewoners is gekeken naar de effecten van de Kompaswoningen. Een samenvatting van de aangedragen punten:
– Het gevoel bestaat bij omwonenden dat het indienen van een bezwaar niet helpt, dat het besluit al beklonken is, dat er te weinig inspraak is geweest, de
omwonenden voelen zich niet gehoord.
– De locaties ogen snel rommelig. Dit is te zien aan het plaatsen van spullen buiten maar ook bijvoorbeeld aan de gordijnen voor het puntraam in de vorm van dekbedden/lakens. Ten aanzien van de opmerking om uniforme gordijnen/lamellen te hangen voor het puntraam is afgesproken dat Wonen Limburg naar een oplossing kijkt.
– De privacyschermen tussen terrassen verminderen het uitzicht vanuit de woning, dit geeft een gevoel van onveiligheid.
– De aanwezige bewoonster ervaart geen hinder als gevolg van verkeerslawaai.
– De woningen waren lekker warm binnen tijdens de koude periode in december 2016.
– Er hangt een onprettig imago rondom woningen, dit in tegenstelling tot hippe imago van dergelijke woningen in randstad.
– Het gevoel bestaat dat de woningen de buurt niet veel heeft opgeleverd.
– De omwonenden kennen de bewoners niet.

Afgesproken is dat Wonen Limburg mogelijkheden voor een oplossing gaat bekijken.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
9 reacties