90 jaar H.S.V. St. Petrus Weert

Hengelsportvereniging St. Petrus Weert viert dit jaar haar 90-jarig jubileum. Op 24 juni a.s. wordt er een speciale viswedstrijd georganiseerd.

Het ontstaan van de visclub ligt nog ver terug van voor de 2e Wereldoorlog, namelijk in 1927. In de tijd dat de scheepvaart op de Zuid Willemsvaart nog werd voortgetrokken door paarden, overigens al vrij grote schepen genaamd “Kempenaars”. Het eten van witvis uit de kanalen was in die tijd (jaren dertig) de hoofdvoeding van de bewoners. In die tijd waren de kanalen zoals we die nu kennen: de Zuid Willemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert, verpacht aan beroepsvissers. Deze visten met name met fuiken, repen en kruisnetten.

In de jaren hierna kwam de visserij met de hengel steeds meer opzetten. Dit aangezien gemotoriseerde scheepvaart ontstond en het vissen met netten op onze kanalen steeds moeilijker werd door de scheepsschroeven. Reeds voor de oorlog vormde zich een visclub met hengelaars en er bleven slechts een beperkt aantal beroepsvissers over. Dit was de start en oprichting van onze huidige hengelsportvereniging St. Petrus.

De visclub groeide en nam de pachtrechten van de beroepsvissers over. Rond 1950 telde de visclub 243 leden. De consumptie van witvis verminderde en mede door de vrije zaterdag sloten zich steeds meer leden aan. Er kwam een Landelijke Algemene Hengelaars Bond (LAHB), met provinciale districten. Aan visclub werd het woord “sport” toegevoegd en zo ontstonden de hengelsportverenigingen.

De ere voorzitters Joep Everaerts en Jan Lempens hebben de vereniging vervolgens een zeer goede basis gegeven voor verder te kunnen groeien naar de toekomst. Er kwamen langzaam, landelijke, provinciale en verenigingswedstrijden in het vangen van vis. In de jaren tachtig en negentig is St. Petrus nog verder doorgegroeid in ledenaantal. Begin jaren negentig kreeg H.S.V. St. Petrus haar eigen clublokaal “Het Botenhuis” pal gelegen aan de IJzeren Man. Genoemd naar het voormalige huis waar boten en surfplanken konden worden gehuurd voor op de IJzeren Man te varen.

1800 leden

De huidige vereniging telt maar liefst 1.800 leden. De samenstelling is zeer divers van jeugd tot senioren met zelfs een redelijk aantal leden uit de omliggende Benelux landen. Daarnaast heeft de vereniging diverse en actieve commissies, zoals: vliegvissen, zeevissen, roofvissen, karpervissen en wedstrijdvissen. De vereniging organiseert binnen deze disciplines jaarlijks tal van activiteiten. Tenslotte heeft de vereniging ook een eigen onderhoudsploeg voor het onderhouden van visoevers, materieel en het clubgebouw. Het huidige bestuur van de vereniging bestaat uit de heren: Bert Caelers, Toine van de Meulenhof, Thei Moonen, John Custers, Frank Vossen en Stephan Caris.

Speciale viswedstrijd

2017 is en wordt dus een speciaal jaar voor de Weerter hengelsportvereniging door het bereiken van haar 90 jarig bestaan! In het kader van dit 90-jarige jubileum organiseert H.S.V. St. Petrus op zaterdag 24 juni aanstaande een speciale viswedstrijd. Alleen voor leden van de vereniging. Deze zal gehouden worden op de Noorderlaan vijver in Weert. Inschrijven kan tot uiterlijk 8.00 uur bij de vijver (zijde woningen/Noorderlaan). De wedstrijd zal duren van 9.00 uur tot en met 13.00 uur.

Het inschrijfgeld bedraagt € 5. Er wordt gevist met een vaste hengel, maximaal 9,5 meter. De uitslag wordt opgemaakt op het hoogt gevangen gewicht. Voor alle deelnemers staan na afloop van de wedstrijd schitterende prijzen gereed. De prijsuitreiking en een gezellig samenzijn van alle deelnemers zal plaatsvinden in het clublokaal “Het Botenhuis”, gelegen op de Kazernelaan (naast de Waterskibaan).

De vereniging hoopt op een hoge deelnemers opkomst om dit 90-jarige jubileum samen te vieren. Tenslotte geldt er een visverbod tot en met 14.00 uur voor 24 juni op de Noorderlaan vijver voor alle niet-deelnemers aan deze wedstrijd.