Veroordeling vanwege drugslab

Maarheeze – Een 35-jarige man uit Tilburg krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden voor het inrichten van een groot drugslaboratorium in Maarheeze. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 47-jarige man die daarvoor zijn stallen ter beschikking stelde tot 8 maanden celstraf.

De politie trof in juni vorig jaar een groot drugslab aan in varkensstallen in Maarheeze. Er werd onder meer 60 kilo Apaan, 6.475 liter zwavelzuur, 2.175 liter zoutzuur en 995 liter formamide aangetroffen. Volgens de officier van justitie zou er in dit lab per keer ongeveer 250.000 tot 330.000 euro aan amfetaminepasta kunnen worden gemaakt. Uit onderzoek bleek dat de Tilburger betrokken was bij de inrichting van het lab. Zijn DNA werd gevonden op een masker dat in het drugslab is aangetroffen. Beide verdachten zijn schuldig bevonden aan strafbare voorbereidingshandelingen in de zin van de Opiumwet.

Grote risico’s

De rechtbank acht het gedrag van beide mannen zeer laakbaar. Met hun handelen faciliteren zij namelijk de drugsproducenten. De verdachten houden daarmee de productie van synthetische drugs in stand. De productie hiervan, de opslag van chemicaliën en de dumpingen van drugsafval zorgen voor grote veiligheidsrisico’s en risico’s voor de volksgezondheid. De rechtbank houdt er in het nadeel van de Tilburger rekening mee dat hij eerder is veroordeeld voor drugsdelicten (ook in België). Hij is kennelijk niet of onvoldoende bereid zijn criminele gedrag te veranderen. De 47-jarige man is niet eerder voor soortgelijke feiten in aanraking geweest met justitie.