Tijdens de raadsvergadering van komende woensdag zal de politieke fractie DUS Weert een motie indienen om te onderzoeken of het afschaffen van precariobelasting mogelijk is. De motie wordt mede ingediend door de VVD Weert en Weert Lokaal.

Ondernemers van Weert moeten betalen voor precariorechten. In ruil hiervoor mogen ze bijvoorbeeld terrassen plaatsen op gemeentegrond. De politieke partijen willen het ondernemersklimaat optimaliseren en de afschaffing van de precariobelasting zou volgens de indieners bijdragen aan de sfeerbeleving en promotie van Weert. In plaats daarvan stelt men voor om een gedifferentieerd tarief te hanteren.

Middels de motie wil men dat het college van B&W onderzoek wat de financiële gevolgen zijn van het afschaffen van de precariobelasting. Tevens wil men dat wordt aangegeven waaraan de uitstalling, terrassen en geveluiting aan moeten voldoen.

De motie zal worden uitgevoerd wanneer een meerderheid van de gemeenteraad hiermee instemt.

Lees de motie

http://iwdg.nl/2udburm

13 REACTIES

 1. Onderzoeken wat de gevolgen zijn? Als je op de begroting kijkt dan zie je de inkomsten van die belasting. Gevolgen zijn dat je dat bedrag aan inkomsten gaat missen maar dat je waarschijnlijk terug wint op het salaris van (ik zeg maar wat)_ 2 ambtenaren die je dan niet meer nodig hebt. OK, als ik jullie nu mijn bankrekeningnummer geef, storten jullie daar dan de kosten op die je hebt uitgespaard op een adviesbureau?

 2. is het dan zo raar om te moeten betalen om een winstgevend terras te mogen draaien, dat op iemand anders zijn grond staat?

 3. En die inkosten zijn dermate laag dat je je af moet vragen of het heffen ervan wel nuttig/rendabel is. Kan wat mij betreft helemaal geen kwaad om dat eens goed onder de loep te nemen en wat mij betreft mag dat voor meer belastingen gelden zoals de meest onzinnige eruit, de hondenbelasting.

 4. Helemaal mee eens, maar waarom een onderzoek (wat meestal uitmond in het instellen van weer een commissie of inschakelen van een bureau) naar de gevolgen als die zo duidelijk al te vinden zijn in de jaarstukken (gewoon het niet krijgen van die belastinginkomsten. En waarom hoor je nooit iets over een onderzoek om te kijken hoeveel ambtenaren minder dan nodig zijn (minder administratie, minder handhavingscontroles (denk aan de deur aan deur controles bij hondenbelasting) etc. Geef gewoon aan als gemeente hoe groot een terras mag zijn, wat voor meubilair en planten zijn toegestaan, wat gedaan moet worden in het kader van de veiligheid en dat is het.

 5. Met de zogenaamde “terrasboeren” heb ik geen medelijden..!!
  Het kost de gemeenschap behoorlijk wat geld om bestrating enz enz te verzorgen,en daar moet een redelijke vergoeding tegenover staan….en dat dit niet voor niks kan…!!
  10 jaar geleden….op het terras…kreeg je nog in het ” Wieerts gezagtj” unne flinke pot beer….van 25 cl..!! Een paar jaar later nog maar 22cl….nog later…20 cl….en nu serveren de “terrasboeren” een glaasje bier van 18 cl…..waar je net je lippen mee nat kan maken….conclusie: precariorechten afschaffen …nooit doen….!!

 6. Ik moet vaak om jou lachen…hebt ook zelf gezegd dat je over een dosis “humor” beschikt maar volgens mij weet jij van gekkigheid niet meer wat je moet schrijven.

 7. Of det eemes dao schatrieëk van weurdj. Ut zeen waal de “terrasboore” deej Wieërt op zonnige en schoeën daag de hieël binne stâd klûuer en gezelligheid gaeve. Terrasjes bevordere de laefendjigheid en de uutstraling. As dejje, slumme hendrik, dan toch neet op ut terras goadj zitte met eine maotbêeker, um in de inhoud van eur glaas beer uuterst nauwkeurig te maete, kujje baeter gaon vêsse aane knaal. Dao waerdje röstig van en hebbe anger minse geine last van uch. Behalve de schippers dan, want deej vaare volges uch dan weer te haard of hebbe de verkieërdje klûuer of zeen te lank of zeen te kort, te hoeëg of te lieëg.

 8. Nee hoor, daar hoeft wat mij betreft geen commissie aan te pas te komen. De kosten van het innen van belastingen liggen nu op één grote hoop zonder dat duidelijk is hoeveel het innen van specifieke belastingen kost. Dat innen ligt bij de BsgW dus daar worden al geen ambtenaren van de gemeente meer op ingezet.

  En daarbij, natuurlijk mag en moet je kritisch zijn op het aantal ambtenaren dat in dienst is maar ook deze mensen zijn werknemers. Er is in de afgelopen jaren al heel flink gesneden in het ambtenaren apparaat, zo flink dat ik me afvraag of dat op punten niet te rigoureus is gebeurt. Er is onlangs bijvoorbeeld besloten om het aantal BOA’s weer uit te breiden.

  En die richtlijnen voor terrassen, volgens mij zijn die er gewoon. De gemeente is daar bovendien een heel stuk soepeler in dan voorheen.

 9. Geen hondenbelasting = meer honden = meer hondenbrokjes verkopen. Als de #partijvoorweert het met jou eens is dan hoor je ze niet 🙂

 10. Mijn vrees, die belasting gaat weg (het gaat immers vooral om de binnenstad en dan kan alles) en de hondenbelasting blijft of wordt misschien wel verhoogd om wegvallen van de precariobelasting te compenseren.

Comments are closed.