Wandeling door Fatima

Foto door: Jos Brouwer

De Cultuurhistorische Zomer 2017 doet aanstaande dinsdag in de reeks Gluren bij de buren weer eens Weert aan. Het is namelijk tijd voor een avondje Fatima, de eerste uitbreidingsbuurt van Weert buiten de stadswallen, een volksbuurt opgezet volgens de Tuindorp gedachte. Men zal aandacht besteden o.a. aandacht aan de buurtbewoners, de transformatie van de buurt, aan architect Pierre Weegels en we maken een uitloop naar Werthabier.

Pierre Weegels (1904-1966) is een bekende Weerter architect die zich in de periode van wederopbouw na WO II heeft onderscheiden door toepassing van moderne vormen en samenwerking met beeldende kunstenaars. In zijn ontwikkeling richtte hij zich niet alleen op diverse soorten van bouw, uiteenlopend van woonhuizen tot kerken, maar ook op de toepassing van uiteenlopende moderne materialen, zoals beton, glas, staal en baksteen. In zijn woonhuizen, waarvan Weert er nog tientallen telt, zien we invloeden uit de Amsterdamse School, de Delftse School en Het Nieuwe Bouwen.

Een van Weegels’ bekendere werken is de monumentale Fatimakerk in Weert, het huidige Fatima Huis, met zijn fraaie waaiervorm, ronde klokkentoren en golvend tentdak. Kunstenaar Hugo Brouwer heeft er de eerste abstracte glas-in-loodramen van Nederland vervaardigd, evenals het grootste marmeren wandmozaïek (255 m2). Een monumentaal glas-in-loodraam boven de ingang is van kunstenaar Charles Eyck en toont het Zonnewonder van de Mariaverschijning in het Portugese Fatima, dit jaar precies een eeuw geleden.

De Weerter Wandeling voert vanuit het Fatima Huis ook langs gerestaureerde vooroorlogse huurwoningen en we werpen een blik op de te behouden mouttoren van de voormalige Wertha Brouwerij aan de Zuid-Willemsvaart.

Aansluitend is de mogelijkheid om de dorst te laven met het nieuwe Werthabier van De Stadsbrouwerij in de oude ‘Yzergietery’ aan de Parallelweg.
Aanvang: dinsdagavond 1 augustus om 19.00 uur in Fatima Huis, Coenraad Abelstraat 31a Weert
Deelname gratis