Gemeentearchief naar Bibliocenter

Foto via: Gemeente Weert

Het Gemeentearchief is onlangs verhuisd. Van Cwartier in de Beekstraat zijn de studiezaal, kantoren en vrijwilligersruimte naar het gebouw van het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250-252 verplaatst. Daarnaast zijn alle archiefstukken en de bibliotheek van het archief verhuisd naar de kelder van het stadhuis aan de Wilhelminasingel 101.

De studiezaal, die tijdelijk was gesloten, is vanaf 16 oktober voor iedereen geopend in het gebouw van het Bibliocenter. Alle medewerkers van het Gemeentearchief zijn sinds 19 juni bezig met de verhuizing.

Kantoor en studiezaal

Gestart is met het overbrengen van het al het kantoormeubilair van de Beekstraat naar het nieuwe onderkomen op de tweede etage van het pand aan de Wilhelminasingel 250 – 252. Half juli is dit deel van de verhuizing afgerond.

Archiefbibliotheek

Vanaf augustus begon fase twee met de verhuizing van de bijzondere bibliotheek naar de nieuwe archiefbewaarplaats onder het stadhuis. Voor het inpakken van de archiefbibliotheek (circa 11.000 boeken, documentatie, catalogi en seriewerken) waren bijna vijfhonderd verhuisdozen nodig. De boekenstellingen zijn afgebouwd en in de nieuwe archiefbewaarplaats opgebouwd.

Archieven en collecties

Fase drie was de verhuizing van alle archieven en collecties van de Beekstraat naar de kelder van het stadhuis aan de Wilhelminasingel, de grootste verhuizing van bijna 3.000 strekkende meter ofwel 24.000 archiefdozen.
Om een indruk te geven:
– 100 strekkende meter per dag
– 40 rolcontainers per dag
– 1200 archiefdozen per dag.

Dit is een gigantische klus, die de medewerkers nog lang bezighoudt, want het is complexer gebleken dan verwacht. Bovendien is er sprake geweest van een vertraagde oplevering van de nieuwe archiefruimten.

Het grootste deel van de archieven zal in oktober zijn overgebracht. Dat houdt in dat de dienstverlening in de studiezaal voor het publiek kan worden opengesteld op maandag 16 oktober.

Openingstijden studiezaal

De openingstijden van de studiezaal zijn:
maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur
maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 16.30 uur uitsluitend op afspraak.