Nieuwe DVD Weert zoals het was

(Foto’s) In de reeks ‘Slopen en herbouwen’ uit de serie ‘Weert zoals het was’ verschijnt tijdens de Weerter kermis een nieuwe DVD over de gebouwencomplexen van twee vooraanstaande onderwijsinstituten: het pensionaat St. Louis en die van de zusters Ursulinen.

Producent Math Ramakers uit Weert maakte al eerder ‘Slopen en herbouwen 1’ over het Bisschoppelijk College en de sloop van woningen en winkels aan de Hegstraat, de Hogesteenweg en de Beekstraat. In ‘Slopen en herbouwen 2’ is een groot aantal unieke nooit eerder vertoonde foto’s en filmpjes opgenomen; foto’s van zowel binnen- als buiten de schoolgebouwen van de broeders St. Louis en de zusters Ursulinen. Ook is er veel beeldmateriaal verwerkt van de sloop van deze gezichtsbepalende gebouwen. En wat ervoor in plaats kwam…

St. Louis

De Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis uit Maastricht waren op initiatief van bisschop Mgr. Rutten en Broeder Bernardus in 1840 naar Weert gekomen om er een school op te richten voor het geven van onderwijs aan de jongens van de stadsschool. De school groeide uiteindelijk uit tot een nationaal gerenommeerd -mulo- jongensinternaat.

Ursulinen

Het was Bisschop Franciscus Boermans, die de Ursulinen in 1870 toeliet in Weert. Zij moesten als gevolg van de “Kulturkampf” uit Duitsland vluchten. Zo kwamen ze in Weert terecht, waar zij het lager onderwijs aan meisjes overnamen van de zusters Birgittinessen, die tot dan toe het onderwijs aan -vooral arme- meisjes hadden verzorgd. De Ursulinen beperkten zich niet alleen tot het lager onderwijs aan meisjes. Ook gaven zij jaren later leiding aan de huishoudschool, de Mulo en de MMS (Middelbare Meisjes School).

In 1968 gingen beide instituten, samen met het gymnasium van de Paters van de Heilige geest, op in de nieuwe scholengemeenschap ‘Philips van Horne’.

Math Ramaekers heeft met deze DVD zijn 7e DVD over ‘Weert zoals het was’ geproduceerd. Eerder verschenen al producties over o.a. de Weerter binnenstad, de Beeren tricotagefabriek, De IJzeren Man en de Weerter Kermis.

De DVD ‘Slopen en herbouwen 2’ is vanaf 28 september verkrijgbaar bij de bekende lectuurshop. Tijdens de kermis staat Math Ramakers met zijn DVD’s in een stand in de Langstraat ter hoogte van de Maasstraat.

Foto’s: archief ‘Weert zoals het was’