Tiendschuur asbestvrij

Foto’s – In februari van dit jaar kocht de Weerter notaris Veugen het voormalige museumgebouw De Tiendschuur van de gemeente Weert. De notaris kon het pand echter niet meteen betrekken.

Voordat de notaris zijn intrek neemt in het monumentale pand moet er nog veel werk verzet worden. Een van de meest ingrijpende klussen wordt momenteel ten uitvoering gebracht. Het volledige dak moet worden verwijderd om deze asbestvrij te maken. Een gespecialiseerd bedrijf uit Someren is momenteel bezig met de asbestverwijdering.

De Tiendschuur dankt zijn naam aan de schuur waarin sinds 1450 tot in de 18e eeuw de tienden, belasting in natura aan de heren van Horne en hun opvolgers, werden opgeslagen. Het pand werd in zijn huidige verschijningsvorm gebouwd in 1927 met grondvesten uit 1700 en monumentale bordestrappen van 1880 en 1927.

Het pand heeft in de loop der tijd meerdere functies gekend en is onder meer jarenlang in gebruik geweest als ambtswoning van de burgemeester. Halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw is het gebouw ingericht als museum voor de vaste collectie over de historie van Weert. Naast historische exposities werd het museum ook gebruikt voor tentoonstellingen met hedendaagse kunst.

Met de verkoop aan dhr. Veugen start een nieuw hoofdstuk voor dit gezichtsbepalende gebouw en krijgt het weer een nieuwe functie en gebruik.