Kerststal keert terug in de binnenstad

Weert krijgt na jaren van afwezigheid weer een kerststal in de binnenstad. Een aantal ondernemers van de Maasstraat, verenigd in de Stichting Vrienden van Birgittinessen Weert, en de Zusters Birgittinessen zelf hebben zich samengepakt om de bezienswaardigheid nieuw leven in te blazen.

Achter de schermen is men al enige tijd bezig geweest om de kerststal te kunnen realiseren. Als sinds 2013 liepen de enthousiaste winkeliers met het idee rond om de kerststal te herintroduceren. Het idee kwam in een stroomversnelling nadat er afgelopen maanden gesprekken waren gevoerd met Moeder-overste van de Zusters Birgittinessen in de Maasstraat. De zusters treden steeds meer naar buiten en deden afgelopen jaar ook mee met o.a. de Italiaanse dag en het Cultureel Lint. Tijdens deze evenementen kwamen de zusters in gesprek met de ondernemers en zo ontstond het idee om de kerststal nieuw leven in te blazen.

Idee wordt concreet

De weken daarna zijn er ook gesprekken gevoerd met de gemeente Weert en Deken Franken. Na de positieve gesprekken is men verder gegaan met de uitwerking van het plan. Deze week was de kogel door de kerk en werd het plan concreet. Van 17 t/m 31 december zal in een schuur in de bijzondere kloostertuin van de Zusters Birgittinessen een kerststal worden ingericht. Vooralsnog niet met levende mensen en dieren zoals destijds, maar men zal alles uit de kast trekken voor een prachtig en bijzondere kerstsfeer. De komende weken wordt er meer informatie bekend gemaakt.

Naast een bezoek aan de kerststal mogen bezoekers, onder het genot van een hapje en een drankje, ook een wandeling maken door de bijzondere kloostertuin die pal achter de St. Martinuskerk ligt. De kerststal en de tuin zullen van 13.00 tot 17.00 uur toegankelijk zijn.

Vrienden van de Zusters Birgittinessen Weert

Afgelopen week is door de initiatiefnemers Eddy Posno, Eric Mertens en Jan Duppen de Stichting vrienden van de Zusters Birgittinessen Weert opgericht bij Notariaat Oldenampsen. Met deze stichting wil men geld inzamelen voor het onderhoud van het klooster. Om de kerststal te kunnen bezoeken zal een bijdrage worden gevraagd van 2 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. De opbrengsten komen ten bate van het onderhoud van het klooster.

Wordt Koning en/of vrijwilliger

De Stichting is op zoek naar bedrijven die het initiatief willen ondersteunen. Bedrijven worden ‘Koning’ en krijgen o.a. een vermelding in een boekje waarin meer wordt verteld over de geschiedenis van het klooster en de Maasstraat. Dit boekje zal worden uitgereikt bij de kerststal. Wil je meehelpen als vrijwilliger? Ook dan ben je van harte welkom. Voor meer informatie mail naar [email protected] of bel naar Eric Mertens via: 06-11481124.

Geschiedenis

Tot zo’n 11 jaar geleden had Weert de grootste kersstal van de wereld. De bezienswaardigheid bij de St. Martinuskerk trok destijds zo’n 150.000 bezoekers naar de binnenstad. Het was ook niet zomaar een kerststal. In de St. Martinuskerk stonden zo’n 150 opgezette dieren en waren Jozef, Maria, de 3 wijze koningen, de herders en natuurlijk Christus in levenden lijve aanwezig.

Na het plotselinge overlijden van pastoor-deken Coenen en de pas voltooide restauratie van het kerkinterieur werd besloten om de kerststal niet meer te laten plaatsvinden in de kerk. Daarna werd de kerststal verplaatst naar een tent naast de St. Martinuskerk, maar na 2007 was het definitief afgelopen. Tot 2017 dus. Dit jaar wordt de kerststal dus weer geherintroduceerd. Weliswaar kleiner van opzet, maar een bezoek zal zeker de moeite waard zijn.