(Foto’s) De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met het opknappen van het Jacob van Horne museum. Het gebouw, een rijksmonument, is al 30 jaar niet meer gemoderniseerd. Het toekomstbestendig maken van het gebouw kost € 2.048.000,-. Daarnaast is een nieuwe inrichting van het gebouw als hedendaags museum nodig. De kosten daarvan bedragen € 2.063.900,-. De provincie Limburg stelt € 1,1 miljoen beschikbaar voor opwaardering van het museum.

Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben heel blij dat de raad akkoord is gegaan. Het gebouw wordt behouden, duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Dat was hard nodig. Daarnaast wordt de publieksruimte van het museum uitgebreid en komt er een dynamische programmering in een moderne presentatie. Zo kunnen Weertenaren hun geschiedenis beleven en kan het museum ook meer bezoekers gaan trekken. Maar eerst gaan we nu een nieuwe organisatie voor het museum opzetten. Daarna bekijken we wat de voor- en nadelen zijn van verzelfstandiging van het museum.”

Niet meer van deze tijd

Het gebouw heeft verschillende niveaus op de begane grond en op zolder, daarnaast zijn ook de tussenverdieping en de zolder nu niet toegankelijk voor mindervaliden. Voor een openbaar gebouw is dat niet meer van deze tijd.

Nieuwe ingang en opvallende gevel

Grote kracht van het plan van ontwerper Maurice Mentjens is dat de achterbouw wordt ingezet voor facilitaire zaken als lift, toiletten en kantoren. Daardoor blijven de meest monumentale aspecten van het gebouw in tact en kunnen eerdere ingrepen in ere worden hersteld. In die achterbouw komt, aan de kant van de Meikoel, ook de nieuwe ingang van het museum. Door de materiaalkeuze voor de achtergevel wordt een opvallend ‘baken’ gecreëerd, zodat bezoekers naar de entree van het museum worden getrokken.

Heden en verleden

Met de nieuwe achtergevel, de presentatie van de collectie, verschillende wisselende tentoonstellingen en de nieuwe indeling van het museum wordt de verbinding tussen heden en verleden gemaakt. Door de zolder in gebruik te nemen wordt de presentatieruimte met 30% vergroot. Hierdoor kan de collectie ruimtelijker worden gepresenteerd, de ruimtes op de begane grond ingezet worden voor wisselende presentaties en een representatieve entree worden gemaakt. Ook kan op de zolderverdieping een educatieve ruimte worden ingericht. Met een nieuwe lift worden alle presentatieruimtes toegankelijk voor mindervaliden.

Subsidie

Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De provincie heeft hiervoor in totaal € 3.075.000,- beschikbaar gesteld. Daarvan is € 1,1 miljoen voor opwaardering van het museum.

16 REACTIES

  1. het is heel veel geld voor die paar mensen die het museum bezoeken.
    en dan is het jaarlijkse onderhoud nog niet mee gerekend

  2. Cas, wat zou je dan willen? Het gebouw gewoon laten staan, ieder jaar slechter worden en meer in verval raken en daardoor waardevermindering voor de omgeving? Je reactie is kortzichtig. Er komt overigens een grote bijdrage van de provincie. Museumbezoek valt onder cultuur, net als bibliotheekbezoek, theater, filmhuis, bij veel sportclubs en andere verenigingen wordt ook geld neergelegd als ondersteuning. Daarbij geniet ook niet ieder inwoner van Weert, maar alles samen zorgt het voor een leefbare en mooie stad waar mensen met plezier wonen en leven.

  3. En wat is het toekomstbestendige idee voor dit gebouw van de PvW? Als het even kan graag ook met een passende begroting antwoorden

  4. Dat het gebouw, een rijksmonument, wordt gerestaureerd, snapt iedereen. Ben echter geschrokken van het interview met een aantal raadsleden, vorige week vrijdag. Ze hadden geen idee hoe het als museum ingericht moet worden. Dit zal dan ook wel gelden voor de collega raadsleden. En dan hier wel unaniem voor stemmen, waar het grootste deel van het geld heengaat. Onbegrijpelijk.

  5. Renoveren kan ook op een andere manier, zonder de moderne lelijke achterkant. Waarom de achterkant niet aan de oude stijl van de voor en zijkanten aanpassen, met de nieuwerwetse voorzieningen. Lijkt op het verschrikkelijk lelijk gerenoveerd kasteeltje “Walburg” van Mertens.

  6. Wat een dom gezwets van 90% die hier reageert, als je je inleest weet je dat begin november pas over de invulling gesproken wordt.

Comments are closed.