Watertafel onthuld bij NMC

(Foto’s) De gemeenten Weert, Nederweert en Waterschap Limburg hebben een bijdrage gedaan aan Natuur- en Milieucentrum (NMC) de IJzeren Man in Weert voor de aanschaf van een educatiemodel waarmee wateroverlast in de stad nagebootst kan worden.

Vandaag viert het NMC het 25-jarige jubileum en bieden de wethouders Martijn van den Heuvel (Weert) en Rick van Meel (Nederweert) samen met bestuurslid Joke Kersten van Waterschap Limburg het educatiemodel aan. Dat gebeurt op een symbolische manier, waarbij water een belangrijke rol speelt.

Het klimaat verandert en grote regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Ook in onze regio. Om overlast en schade te voorkomen ligt er niet alleen een taak bij gemeenten en het waterschap, maar bij iedereen. Maar hoe vertel je dat?

Dat kan onder meer met het educatiemodel wateroverlast in de stad. De tafel bestaat uit bebouwing, weilanden en verharde oppervlaktes en laat het effect zien van het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld wat er gebeurt bij extreme regenbuien. Buien worden met een gieter over de stad uitgestort tot er sprake is van wateroverlast. Waar wateroverlast ontstaat, kunnen vervolgens weer ‘droge voeten’ worden gecreëerd.

“Het doel is om te laten ervaren dat ieder een rol heeft in het klimaatbestendig maken van zijn omgeving,” aldus bestuurslid van Waterschap Limburg, Joke Kersten. “Belangrijk is dat ook kinderen zien en ontdekken hoe water werkt” Met dit model krijgt het NMC een passend cadeau waarmee heel gemakkelijk met bezoekers, van jong tot oud, het gesprek kan worden aangegaan.

Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man bevindt zich aan de rand van het grensoverschrijdend Natuurgebied Kempen~Broek. Het centrum trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Er zijn o.a. (wisselende) tentoonstellingen, een aaigang met dieren en een interactieve biotopenwand met kruiptunnel. Dit jaar viert het NMC het 25-jarig jubileum.

Programma verjaardag

Het NMC viert vanmiddag haar verjaardag en er worden tal van activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen o.a. zelf aan de slag met het bouwen van een boomhut en het maken van een vuurtje.

Iedereen kan proeven van kruiden, wilde groenten en streekproducten en zich laten informeren over de voordelen van biologisch dynamische teelt. Je kan zelf aan de slag met het persen van noten en genieten van een heerlijk streekbiertje, hapjes van Brownies & downieS Weert en Foodtruck Stroopz.

De hele middag door zijn er live optredens van muziekgroepjes en breakdancegroep Fresh All Stars. Kortom een gezellige en leerzame middag.

Winnaar actie ‘groene voetstappen’

Basisschool de Kameleon uit Weert had de meeste ‘groene voetstappen’ gelopen en kreeg zondagmiddag daarvoor een prijs uitgereikt.

[nggallery id=’5602′]