CAO-conflict bij Trespa

3 reacties

Bij Trespa in Weert zijn de onderhandelingen over een cao stukgelopen. Unaniem keerden de medewerkers zich tegen het lage loonbod van hun werkgever, zo meldt vakbond FNV.

Adem Akdeniz, bestuurder FNV Procesindustrie: “Dinsdag heb ik de medewerkers gevraagd wat ze van het eindbod vinden en allemaal stemden ze het weg. De eis is 2% loonsverhoging en volledige doorbetaling bij ziekte. Ook willen we in gesprek over de enorme groep die niet onder een cao valt en in onzekerheid zit. Trespa wil helemaal niks.”

Bij Trespa is van alles aan de hand. “Het liefst regelt de directie alles met de bijna 600 medewerkers persoonlijk. De helft van de medewerkers vallen niet onder de cao”, zo meldt de FNV. Akdeniz: “Deze situatie zorgt voor een onrechtvaardig verschil en onzekerheid onder de mensen zonder cao. Zo worden ze overgeleverd aan de willekeur van de werkgever. Om dit te stoppen willen wij de medewerkers vragen of zij onder de bescherming en paraplu van de cao willen vallen en dit niet aan de keuze van de werkgever overlaten.”

Kleine reorganisaties

Ook signaleert de bond dat er steeds mensen worden ontslagen via persoonlijke vaststellingsovereenkomsten. Akdeniz: “Er moet een eind komen aan het af en toe ontslaan van mensen in kleine reorganisaties. De werknemers eisen dat Trespa bij ontslagen het sociaal plan volgt, Trespa weigert het te verlengen. Een sociaal plan is een vangnet met afspraken waar personeel op kan terugvallen als hun baan vervalt. Het is onbegrijpelijk waarom Trespa het sociaal plan niet wil toepassen en verlengen.”

De cao van de Trespamedewerkers is al in april verlopen en sindsdien zijn er al vijf onderhandelingsrondes geweest. Op een massaal bezochte bijeenkomst van leden van de FNV en niet-leden, is het eindbod van de directie afgelopen dinsdag unaniem weggestemd. Akdeniz: “De directie heeft een houding dat hun bedrijf boven de markt zit, maar dat is niet meer het geval als je kijkt naar het totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden. Het is zelfs onverstandig om op dit moment je eigen medewerkers niet serieus te nemen. Er is veel vraag naar technisch personeel.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties