(Foto’s) Wethouder Geert Gabriëls onthulde vandaag op Jumping Indoor Maastricht het hoofd van het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, Graaf van Horne. Dat beeld verschijnt in het nieuwe deel van het Weerter stadspark. Kunstenaar Jos Dirix uit Neer gaat het bronzen beeld maken. Hij is daarvoor gevraagd door de nieuwe Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency. Deze stichting probeert daarvoor het geld bijeen te brengen.

Wethouder Frans van Eersel: “In de Visie op het Stadshart is historie het leidmotief. Nu de houthandel vertrekt van de historische locatie van het Kasteel Nijenborgh, komt er ruimte voor uitbreiding van het stadspark. Daar is het beeld van de voor de Weerter en Nederlandse geschiedenis zo belangrijke Philips van Horne gepland. Het is de kers op de taart! Ik hoop dat het nog lukt om dit kunstwerk in het Van Hornejaar 2018 te plaatsen.”

Stichting

De Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency heeft tot doel een verbeelding te creëren van de historische figuur, Philips van Montmorency, graaf van Horne, heer van Weert. De aanleiding is het herdenkingsjubileum van zijn terechtstelling, 450 jaar geleden, te Brussel.

Fondsen werven

Het afgelopen anderhalf jaar is door leden van de geschied- en oudheidkundige kring De Aldenborgh Weert veel aandacht besteed aan een onderzoek en selectieproces. Uiteindelijk is kunstenaar Jos Dirix uit Neer verzocht een ruiterstandbeeld te ontwerpen. Daarnaast is de Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency opgericht.

“We zijn verheugd dat Jos Dirix het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency gaat vormgeven. Er is in onze optiek geen betere kunstenaar die een levensgroot eigentijds ruiterstandbeeld kan vormgeven van deze belangrijke historische figuur.

Er is in Weert dan ook een breed draagvlak voor het eren van deze staatsman, getuige de vele initiatieven die in het Van Horne jaar 2018 plaatsvinden. De fondsenwerving is in volle gang en de komende maanden proberen we iedereen te bereiken die deelgenoot wil zijn van dit unieke project,” aldus Frank Heijckers, voorzitter Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency.

Ruiterstandbeeld

Waarom is gekozen voor een ruiterstandbeeld? Daarvoor zijn meerdere redenen. In 1544 ontving de graaf van het Weerter stadsbestuur een paard voor zijn reis met Karel V naar Frankrijk. Hij stond bekend als een goede ruiter. In 1546 werd hij commandant van een afdeling zwaar bewapende ruiterij. Op zijn beurt verleende Montmorency aan Weert in 1563 het privilege tot het houden van drie paardenmarkten. Tot op vandaag van betekenis voor paardenliefhebbers en publiek. En, o ironie, toen hij in 1567 naar Brussel trok om daar Alva te ontmoeten, nam hij voor hem als geschenk een paard mee! Daarnaast profileert Weert zich de laatste jaren als paardenstad.

Kunstenaar

Speciaal voor Weert herschept kunstenaar Jos Dirix de graaf van Horne te paard. “Een bronzen ruiterstandbeeld. Imposant. Vitaal en dynamisch. Een bronzen beeldhouwwerk van 2 meter en 60 centimeter hoog en met een gewicht van meer dan 1000 kilo. Het ontwerp manifesteert krachtig mijn authentieke signatuur. Een zuiver, treffend kunstwerk. Spannend en vol levensenergie”, zo geeft Jos Dirix aan.

Reacties

“De Stichting Fokpaardendag Weert heeft haar oorsprong te danken aan Philips de Montmorency. Als Stichting dragen wij bij aan de rijke historie van Weert en bieden wij een podium voor de paardensector. Het bestuur is dan ook verheugd dat van haar ‘oprichter’ een ruiterstandbeeld verschijnt”, aldus Lizbeth Steinbach, voorzitter Stichting Fokpaardendag Weert.

Peter Korten, voorzitter geschied- en oudheidkundige kring De Aldenborgh Weert: “Al tachtig jaar spreekt men in Weert over de oprichting van een beeld voor de Heer van Weert, graaf Van Horne, Philips de Montmorency. We zijn blij dat het er in het Van Hornejaar mogelijk echt van gaat komen. Een ruiterstandbeeld wat niet verheerlijkt, maar het verhaal vertelt van Weert en de enige Weertenaar die in de Europese geschiedenis een plaats heeft!”.

Mily Verstappen, president van de LEO-club De Montmorency: “Vanuit onze serviceclub zijn we blij dat er extra aandacht is voor de graaf van Horne. We dragen dan ook graag een steentje bij waar we kunnen”.

17 REACTIES

 1. Heel mooi deze verering, mooi ook het podium wat Geert Gabriëls op JIM gekregen heeft. Nog leuker is de kennismaking met en uitnodiging voor gesprek met de Partij voor de Dieren. Gaat het dan toch nog goed komen met bestuurlijk Weert en zal ik mijn woorden vruchten van een eikenboom in moeten gaan trekken, ik hoop het.
  Dierbelang moet ook in bestuurlijk Weert een podium hebben.

 2. Huh? Wat heeft dit te maken met het ruiterstandbeeld?

  Je zegt blij te zijn met het beeld maar gaat er vervolgens enkel maar over door dat er een uitnodiging is voor gesprek met de Partij voor de Dieren??? Apart…

  En hoezo moet Dierbelang een podium krijgen in bestuurlijk Weert?? Wat een rare zin trouwens. Er moet niets. We leven in een democratie en als de inwoners van Weert dat vinden dan zal dat naar voren komen tijdens of na de verkiezingen. Maar ik vrees dat dat niet gaat lukken als dit soort bijdrages vaker zullen komen.

 3. Nee Richard, geen lange tenen. Maar niet alleen hier maar ook bij andere topics lees ik bijdrages van jou over Dierenbelang, wat die en die gezegd heeft, wat die en die jou geschreven heeft en nog veel meer.

  Je kunt bij ieder topic wel een lijntje vinden naar dieren en daarna naar je zelf. Maar of je daar het belang van de dieren mee dient is twijfelachtig. Ik krijg er in ieder geval jeuk van.

 4. Hahahahaha, laat ik hier even zélf de link naar een dier leggen. Eens even denken, welk dier? O wacht, wat te denken van een ezel?

  Beste Richard, als je spreekt over singel zíjn dan moet het single zijn. In dit geval betekent het woord singel iets anders.

 5. Ik wens u veel plezier met lachen, maar op de site van de partij van Geert lees je niks over de vele dier verdrinkingen, laat staan iets over aanpassingen van het kanaal. En ja bij al de artikelen over het kanaal heb ik over dierbelang geschreven, bestuurlijk Weert is ook helaas niet betrokken bij de motie over het kanaal in de staten Limburg, ik had dat graag anders gezien. Maar zoals jij schrijft zou het de inwoners van Weert niks interesseren en daar denk ik toch ook anders over. Maar Geert en Pascale hebben elkaar ontmoet en dat is alleen maar goed.
  Ze gaan ook nog verder met elkaar in gesprek en dat is nog beter.
  En dat allemaal door een paard.

 6. Gaaaaaaaaap.

  En zo breng je wéderom de Partij voor de Dieren hier naar voren. Of éigenlijk stiekem wat jij, Richard gedaan hebt hè?

  Pffff Richard, als je een bepaald standpunt naar voren wil brengen is het slim om dat niet op een heel irritante manier te doen. Immers, dan slaat de irritatie die ontstaat door jouw gedrag terug op de dieren.

 7. Er zijn maar een paar mensen die mij hier in Weert kennen, wilde dat graag zo houden, zeker als ze zijn zoals u, natuurlijk haal ik die partij voor de dieren naar voren, bestuurlijk Weert heeft inzake mens en dier ten opzichte van het kanaal gefaald en nog steeds.
  De gemeente Weert is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar ingezetene.

 8. Als de partij in Maastricht het maar door heeft hè Richard? Maar nogmaals, je brengt de partij voor de dieren op een verkeerde manier naar voren, tenenkrommend en onbekwaam.

  Zeker is de gemeente of liever gezegd de overheid verantwoordelijk voor onze veiligheid. Hoe ze dat doen daarover kun je mening verschillen. maar jouw manier van propaganda maken voor een one-issuepartij is tenenkrommend slecht en heel doorzichtig ook. Maar verkeerd is dat eigenlijk niet, jij haalt de kansen voor die partij helemaal zelf naar beneden, heb je geen anderen voor nodig 😉

 9. Singelmuis ik ben niet zo bekrompen als hoe u reageert, ik heb gelukkig nog andere dingen te doen, maar laat voorlopig elke reactie hier staan bij dit paard onderwerp, mij gaat het namelijk niet om in de belangstelling te staan. maar jammer is het wel, maar ook weer toepasselijk dat u stijgerd bij een paard onderwerp.

 10. Stijgert.

  Richard, laat vooral hier de bijdrages staan anders wordt het behoorlijk onduidelijk.

  Toch een tip. Als je hart bij een bepaald onderwerp ligt dan is dat helemaal niet verkeerd en het is ook begrijpelijk als je mensen wil overtuigen van het belang van jouw onderwerp.
  Maar júist dan is het belangrijk hóe je jouw onderwerp voor het licht brengt.
  Doe het met mate, doe het duidelijk en op een begrijpelijke manier en doe het zonder al te veel taalfouten en onduidelijkheden. Anders zal men al snel je een drammer vinden, iemand die maar wat bazelt en dat slaat terug op je onderwerp.

  Ik wens je veel succes, mijn stem ga je nooit krijgen. Niet omdat ik tegen dieren ben hoor. Maar omdat ik vind dat dieren gewoon bij iedere andere partij een plek horen te krijgen, ik hou niet van one-issuepartijen.

 11. Dacht jij nou echt dat het hier om stemmen winnen gaat, ai ai.
  Dat bedoel ik nu met bekrompen
  Het gaat om leren, niet meer niet minder, ik zal nooit de politiek ingaan. Ook niet als over 4 jaar er in Weert een partij voor de dieren ontstaat zal ik daar niet bij horen, er wel op stemmen.
  Want tot nu toe is het in Weert ten opzichte van dierbelang Bagger net zoals al deze reactie`s door jou en mij.

 12. Erg he, dat een Partij voor de dieren een motie in moet dienen voor Weertse belangen. En deze motie ook nog wint na in stemming gebracht te hebben. ook nog de emotionele problemen van de brandweer Weert tackelt en het valwild beheersplan herschreven krijgt, erg toch dat Weertse politiek dat al die jaren na het zwijnen incident 2014 niet voor elkaar krijgt of moeite voor gedaan heeft.

 13. Ik denk niet dat het gaat om stemmen winnen, ik denk dat het gaat om ego en profileren. Ik ben van mening dat het belang van de dieren allang behartigt wordt in Weert. En ik hoop en denk dat er in Weert ook niet snel een partij voor de dieren zal komen. Mensen weten inmiddels wel beter, de one-issuepartijen zijn een beetje op hun retour.

Comments are closed.