Weert krijgt ruiterstandbeeld

Algemeen Uitgelicht Weert 17 reacties 5 min. leestijd

(Foto’s) Wethouder Geert Gabriëls onthulde vandaag op Jumping Indoor Maastricht het hoofd van het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, Graaf van Horne. Dat beeld verschijnt in het nieuwe deel van het Weerter stadspark. Kunstenaar Jos Dirix uit Neer gaat het bronzen beeld maken. Hij is daarvoor gevraagd door de nieuwe Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency. Deze stichting probeert daarvoor het geld bijeen te brengen.

Wethouder Frans van Eersel: “In de Visie op het Stadshart is historie het leidmotief. Nu de houthandel vertrekt van de historische locatie van het Kasteel Nijenborgh, komt er ruimte voor uitbreiding van het stadspark. Daar is het beeld van de voor de Weerter en Nederlandse geschiedenis zo belangrijke Philips van Horne gepland. Het is de kers op de taart! Ik hoop dat het nog lukt om dit kunstwerk in het Van Hornejaar 2018 te plaatsen.”

Stichting

De Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency heeft tot doel een verbeelding te creëren van de historische figuur, Philips van Montmorency, graaf van Horne, heer van Weert. De aanleiding is het herdenkingsjubileum van zijn terechtstelling, 450 jaar geleden, te Brussel.

Fondsen werven

Het afgelopen anderhalf jaar is door leden van de geschied- en oudheidkundige kring De Aldenborgh Weert veel aandacht besteed aan een onderzoek en selectieproces. Uiteindelijk is kunstenaar Jos Dirix uit Neer verzocht een ruiterstandbeeld te ontwerpen. Daarnaast is de Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency opgericht.

“We zijn verheugd dat Jos Dirix het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency gaat vormgeven. Er is in onze optiek geen betere kunstenaar die een levensgroot eigentijds ruiterstandbeeld kan vormgeven van deze belangrijke historische figuur.

Er is in Weert dan ook een breed draagvlak voor het eren van deze staatsman, getuige de vele initiatieven die in het Van Horne jaar 2018 plaatsvinden. De fondsenwerving is in volle gang en de komende maanden proberen we iedereen te bereiken die deelgenoot wil zijn van dit unieke project,” aldus Frank Heijckers, voorzitter Stichting ruiterstandbeeld Philips de Montmorency.

Ruiterstandbeeld

Waarom is gekozen voor een ruiterstandbeeld? Daarvoor zijn meerdere redenen. In 1544 ontving de graaf van het Weerter stadsbestuur een paard voor zijn reis met Karel V naar Frankrijk. Hij stond bekend als een goede ruiter. In 1546 werd hij commandant van een afdeling zwaar bewapende ruiterij. Op zijn beurt verleende Montmorency aan Weert in 1563 het privilege tot het houden van drie paardenmarkten. Tot op vandaag van betekenis voor paardenliefhebbers en publiek. En, o ironie, toen hij in 1567 naar Brussel trok om daar Alva te ontmoeten, nam hij voor hem als geschenk een paard mee! Daarnaast profileert Weert zich de laatste jaren als paardenstad.

Kunstenaar

Speciaal voor Weert herschept kunstenaar Jos Dirix de graaf van Horne te paard. “Een bronzen ruiterstandbeeld. Imposant. Vitaal en dynamisch. Een bronzen beeldhouwwerk van 2 meter en 60 centimeter hoog en met een gewicht van meer dan 1000 kilo. Het ontwerp manifesteert krachtig mijn authentieke signatuur. Een zuiver, treffend kunstwerk. Spannend en vol levensenergie”, zo geeft Jos Dirix aan.

Reacties

“De Stichting Fokpaardendag Weert heeft haar oorsprong te danken aan Philips de Montmorency. Als Stichting dragen wij bij aan de rijke historie van Weert en bieden wij een podium voor de paardensector. Het bestuur is dan ook verheugd dat van haar ‘oprichter’ een ruiterstandbeeld verschijnt”, aldus Lizbeth Steinbach, voorzitter Stichting Fokpaardendag Weert.

Peter Korten, voorzitter geschied- en oudheidkundige kring De Aldenborgh Weert: “Al tachtig jaar spreekt men in Weert over de oprichting van een beeld voor de Heer van Weert, graaf Van Horne, Philips de Montmorency. We zijn blij dat het er in het Van Hornejaar mogelijk echt van gaat komen. Een ruiterstandbeeld wat niet verheerlijkt, maar het verhaal vertelt van Weert en de enige Weertenaar die in de Europese geschiedenis een plaats heeft!”.

Mily Verstappen, president van de LEO-club De Montmorency: “Vanuit onze serviceclub zijn we blij dat er extra aandacht is voor de graaf van Horne. We dragen dan ook graag een steentje bij waar we kunnen”.

[nggallery id=’5733′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
17 reacties