Burgemeester bij radio 1

Burgemeester Jos Heijmans was zaterdag te gast in het live radioprogramma Tros Kamerbreed op NPO radio 1. Heijmans was daar samen met burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Met hen werd teruggekeken op het jaar en wat er in hun stad heeft gespeeld.

Boven de partijen staan en eenheid en rust brengen. Hoe geef je als burgemeester handen en voeten aan die opdracht in een tijd waarin burgers hun verdeeldheid via de stembus niet onder stoelen of banken steken? Daarover praatte Jan Mom in de laatste editie van Kamerbreed met de burgemeesters die een bewogen jaar hebben gehad. Ook actuele kwesties zoals het verbod op zwaar vuurwerk kwam aan bod.

Onderwerpen

Heijmans (D66) is sinds 2011 burgemeester van Weert en staat te boek als eigenzinnig en iemand die de grenzen opzoekt van de mogelijkheden die zijn ambt hem biedt. Precies een jaar geleden legde hij een noodbevel op aan ‘aso-asielzoekers’ die in Weert voor onrust en overlast zorgden en hielp hij een Syrisch asielzoekersgezin, tegen de zin van toenmalig staatssecretaris Dijkhoff in, onderduiken. Op het AZC is het nu rustig en de Syrische moeder en haar kinderen hebben inmiddels een verblijfsstatus voor vijf jaar.

In het radiogesprek komt ook naar voren dat de burgemeester zich soms eenzaam voelt. Bij voorbeeld het nemen van moeilijke beslissingen of het bezoeken van mensen die een dierbare hebben verloren. Een saillant detail ter sprake, namelijk dat bij het uitvaardigen van het noodbevel afgelopen jaar ook de illegale vestiging van een bordeel op het AZC aan ten grondslag lag.

De burgemeester kijkt met veel vertrouwen terug naar de goede afloop in de genoemde kwesties. Ook is hij dankbaar voor de inzet en begrip van de Weertenaren.

Bekijk / beluister de uizending

https://www.nporadio1.nl/kamerbreed/onderwerpen/438729-ahmed-marcouch-burg-arnhem-en-jos-heijmans-burg-weert