Burgerinitiatief nieuwjaarsvegen

Tijdens de jaarwisseling feest heel Weert er op los. Op de eerste dag van het nieuwe jaar liggen veel straten dan ook bezaaid met vuurwerkresten. Verdwaalde vuurpijlen, Chinese matten die de straat knalrood hebben gekleurd en losse rotjes.

In 2016 lanceerde de stichting Nederland Schoon een actie genaamd ‘Nieuwjaarsvegen’. De organisatie riep Nederland op om na oud en nieuw samen met bewoners de handen uit de mouwen te steken voor een schone straat. Een aantal jongeren in de Magdalenastraat gaven gehoor aan deze oproep en staken de handen uit de mouwen om de achtergebleven vuurwerkresten van hun buurtgenoten op te ruimen.

“Onze opschoonactie na oud en nieuw was een spontane actie en kon rekenen op veel positieve reacties van buurtbewoners!” vertelt Weertenaar Ibrahim Doslu. “Ik zie dat we heel erg goed zijn in feesten, maar we laten de vuurwerkresten vaak te lang op straat liggen. Het nieuwe jaar is de kans om samen met buurtbewoners de handen uit de mouwen te steken en 2018 gelijk goed te beginnen! Dit soort opschoonacties zorgen niet alleen voor een schone buurt, maar brengen buurtbewoners ook samen! Ik zou niet weten waarom we dit niet moeten doen.” aldus Doslu.

Via de website van Supporter van Schoon: https://www.supportervanschoon.nl/actie-aanmaken/maak-actie-aan kunnen mensen hun eigen opschoonactie aanmaken. Op dit moment zijn er twee straten in Weert die de nieuwjaarsvegen op 1 januari organiseren.