Ochtendfile in ANWB file top 10

De totale filezwaarte in Nederland is in 2017 met 0,6 procent nauwelijks toegenomen ten opzichte van 2016. Na een aantal jaar van forse filegroei op nationaal niveau is deze uitkomst opmerkelijk en voor een groot deel toe te rekenen aan de verbeterde infrastructuur in de regio Amsterdam.

Het afgelopen jaar waren de ochtendspitsen minder druk dan vorig jaar. De filezwaarte in de avondspits daarentegen nam toe met 2,5 procent. Wat verder opvalt is dat er overdag, de periode tussen de ochtend- en avondspits, 12 procent meer files stonden. Dat geldt echter niet voor de file tussen Weert en Eindhoven.

Voor het eerst staat de ochtendfile tussen Budel en Valkenswaard in de nationale file top 10. De ANWB berekent de filezwaarte door de lengte te vermenigvuldigen met de duur van de file. De dagelijkse file tussen Weert en Eindhoven is dus één van de ochtendfiles in Nederland met een hoge filezwaarte. Dat is voor veel lezers van dit bericht geen nieuws, maar de file staat nu (pas) op nationaal niveau op de kaart.

Smartlanes

Onlangs werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om tussen Weert en Eindhoven zogeheten ‘smartlanes’ aan te leggen. Dit zijn spitsstroken in combinatie met een slimme technieken. Voordat er uiteindelijk een oplossing voor de files ten uitvoering wordt gebracht zullen we zeer waarschijnlijk een aantal jaren verder zijn. Maar het begin is gemaakt.