Toekomstwandeling in het Laurabos

Foto door: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten wil een meer afwisselend en natuurlijk Laurabos realiseren. Van een bos met vrijwel alleen aangeplante naaldbomen naar een natuurlijker bos met meer planten en dieren.

Om dit voor elkaar te krijgen is door de Bosgroep Zuid een bosvisie opgesteld. In dit plan staat wat er nodig is om in de komende jaren meer variatie te krijgen in het bos. Op zaterdag 13 januari van 14 – 16 uur organiseert Natuurmonumenten een informatiewandeling over de bosvisie Laurabossen. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen in de Laurabossen kom dan naar de informatiewandeling, meld je aan op [email protected]

Ruimte maken voor nieuwe bomen

Het bosplan bevat verschillende stappen. De eerste stap is het op een paar plekken aanplanten van loofbomen. Deze bomen planten we op plaatsen waar nu bomen staan die hier van nature niet voorkomen zoals Japanse Lariks, Douglasspar en Amerikaanse Eik. Die bomen worden eerst verwijderd voordat er loofbomen als eik en berk geplant worden. Verder gaan ze ruimte maken voor bijzondere bomen die er al staan door naaldbomen er om heen weg te halen. Door de kap van bomen ontstaan er open plekken in het bos waar kruiden, struiken en nieuwe bomen gaan groeien. In de volgende jaren zorgen ze ook voor meer dood hout in het bos, gaan ze nog meer nieuwe loofbomen aanplanten en werken we aan het herstel van de grondwaterstand.

Variatie in het bos

„Door meer afwisseling aan te brengen in het bos wordt de natuur gevarieerder en biedt daardoor een leefgebied voor meer planten en dieren. Bovendien is het voor bezoekers mooier om in te recreëren” vertelt Joris Hurkmans, boswachter bij Natuurmonumenten. „We pakken dit op in de winter omdat de natuur dan in rust is, dan is de verstoring minimaal vervolgt Joris”. “We willen graag de gebruikers van de Laurabossen uitnodigen om mee op pad te gaan en zo meer te horen over de plannen. Met enige regelmaat gaan we de ontwikkelingen in de Laurabossen delen met het publiek”.

Meld je aan

Op zaterdag 13 januari, om 14.00 uur ontvangt men je graag in de Laurabossen. Ontvangst bij de parkeerplaats langs het kanaal aan de Lozerweg, met koffie en koek. Er is een beperkt aantal plaatsen, indien er veel belangstelling is organiseren we een tweede wandeling op zaterdag 20 januari, eveneens om 14 uur. Daarom is vooraf aanmelden noodzakelijk. Meld je aan op [email protected].

Foto door: Natuurmonumenten – wensbeeld Laurabossen