Aanvraag flitspalen op Maaseikerweg

19 reacties

De gemeente Weert heeft bij het Openbaar Ministerie een verzoek ingediend om op de Maaseikerweg flitspalen te plaatsen. Het gaat om gedeelte tussen de spoortunnel en de Ringbaan-Zuid.

Op dit weggedeelte wordt regelmatig de maximum snelheid overschreden. Het is een doorn in het oog voor de buurtbewoners. Buurtschap Moesel 1 en de wijkraden van Moesel en Graswinkel hebben hierover diverse malen met de gemeente over gesproken. In maart 2017 heeft Buurtschap Moesel 1 aangegeven dat zij met name heil zien in het plaatsen van flitspalen. De gemeente Weert gaat daarin mee en heeft daarom bij het Openbaar Ministerie een verzoek ingediend om flitspalen te plaatsen.

V85-norm

Na de reconstructie van de T-splitsing Maaseikerweg – Beatrixlaan zijn van eind augustus tot begin september 2017 verkeerstellingen uitgevoerd op de Maaseikerweg. Uit de resultaten van de verkeerstellingen blijkt dat ook na de reconstructie de V85 net boven de maximumsnelheid van 50 km/u ligt, namelijk op 53 km/u. In de nachtelijke uren is echter sprake van een ruimere overschrijding van de maximumsnelheid. De V85 ligt dan op 59 km/u. De V85 is de maximale snelheid die door 85% van de weggebruikers wordt gereden.

Deze V85-norm is maatgevend voor het Openbaar Ministerie. Op basis van deze beperkte snelheidsoverschrijding van de V85 komt de Maaseikerweg niet in aanmerking voor flitspalen wanneer het Openbaar Ministerie haar standaard richtlijnen voor de verkeersveiligheidsanalyse hanteert. Een eerder verzoek werd daarom afgewezen.

Toelichting

Na de afwijzing heeft de gemeente opnieuw metingen verricht en een toelichting gegeven waarom de flitspalen gewenst zijn. Naast het verbeteren van de leefomgeving is de Maaseikerweg is één van de belangrijkste fietsverbindingen in Weert. Dagelijks maken hier circa 2.000 fietsers gebruik van. Het is ook een belangrijke schoolroute in Weert voor middelbare scholieren. Om de verkeersveiligheid van de fietsers te waarborgen is het wenselijk om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer, ook overdag, te verlagen.

Financiële bijdrage

Voor het treffen van snelheidsremmende maatregelen op de Maaseikerweg zijn financiële middelen gereserveerd. Om het Openbaar Ministerie (OM) te overtuigen van het plaatsen van de flitspalen wil de gemeente eventueel een financiële bijdrage leveren voor plaatsing, beheer en onderhoud van de flitspalen. Afhankelijk van de beslissing van het Openbaar Ministerie wordt bekeken of andere, dan de reeds overeengekomen snelheidsremmende maatregelen noodzakelijk zijn op de Maaseikerweg.

Mocht de flitspalen er uiteindelijk toch niet komen dan overweegt men drempels en/of wegversmallingen aan te leggen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
19 reacties